Quislingregering Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder quislingregering, varianter, uttal och böjningar av quislingregering

Quislingregering synonym, annat ord för quislingregering, vad betyder quislingregering, förklaring, uttal och böjningar av quislingregering.

Vad betyder och hur uttalas quislingregering

Quislingregering uttalas quisl|ing|reg|er|ing och är ett substantiv.

Ordformer av quislingregering

Singular

quislingregering
obestämd grundform
quislingregerings
obestämd genitiv
quislingregeringen
bestämd grundform
quislingregeringens
bestämd genitiv

Plural

quislingregeringar
obestämd grundform
quislingregeringars
obestämd genitiv
quislingregeringarna
bestämd grundform
quislingregeringarnas
bestämd genitiv

Quislingregering är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet quislingregering

  1. De sovjetiska förhandlingarna var dimridåer i en sovjetisk plan vars syfte var att ockupera hela Finland likt det som hade hänt med de baltiska länderna. Det bevisas främst av Terijoki­regeringen under Kuusinen, den quislingregering som Sovjetmakten upprättade i det nyss ockuperade Terijoki, och som började ge ut proklamationer till hela Finlands folk, samt att Sovjetarmén försökte tränga in längs hela Finlands gräns och inte bara på de platser man krävt under förhandlingarna. Senare hittade man även dokument på den då förintade 44. sovjetiska motoriserade divisionen som angav hur de sovjetiska trupperna skulle uppträda längs den svenska gränsen. I nutida rysk historieskrivning anses en förhandlingslösning varit möjlig ända till slutet på oktober 1939, då krigsplanen för en erövring av Finland fastställdes. (källa)
  2. Damaskinos motarbetade de tyska myndigheterna och quislingregeringen och uppmanade sina präster att hjälpa grekiska judar att gömma sig. Polischefen i Aten Angelos Evert skrev ut falska legitimationer där han förvandlade grekiska judars judiska namn till kristet klingande namn samt deras religion till kristna. Man estimerar att flera tusen av Atens judar räddades på grund av detta från förintelsen. (källa)
  3. När Tyskland invaderade Norge 9 april 1940, se operation Weserübung, utropade sig Vidkun Quisling till statsminister och bildade regering. För att erbjuda tyskarna ett alternativ till Quislings kuppregering, som ansågs kunna skada landet mer än vad en tysk ockupation skulle behöva, försökte domare i Norges Høyesterett (Högsta domstolen) och ledare i förvaltning och näringsliv skapa ett konkurrerande regeringsliknande organ som skulle kunna verkställa ockupationsmaktens beslut. Det tyska sändebudet Curt Bräuer vanns för tanken och han presenterade administrasjonsrådet i Berlin som en ny norsk provisorisk regering som skulle kunna få kung Håkon VII att återvända från exilen i Storbritannien, vilket i sin tur skulle kunna leda till ett fredsavtal mellan Tyskland och Norge. Quisling skulle få en hedersam avgång och en framskjutande plats i rådet. Hitler övertygades och lät Quislingregeringen falla. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.