Retort Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder retort, varianter, uttal och böjningar av retort

Retort synonym, annat ord för retort, vad betyder retort, förklaring, uttal och böjningar av retort.

Vad betyder och hur uttalas retort

Retort uttalas re|tort [-årt´] och är ett substantiv -en -er.

Retort betyder:

Ordformer av retort

Singular

retort
obestämd grundform
retorts
obestämd genitiv
retorten
bestämd grundform
retortens
bestämd genitiv

Plural

retorter
obestämd grundform
retorters
obestämd genitiv
retorterna
bestämd grundform
retorternas
bestämd genitiv

Retort är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet retort

  1. I modern tid har kolning främst skett genom ugnskolning. Kolningsugnen uppfanns redan omkring 1800, men kom först årtiondena kring sekelskiftet 1800/1900 att verkligen ta upp konkurrensen med kolmilan. Andra sätt att utföra kolning är i retort, i ugn eller genom bränning i grop. (I en helt lufttät retort kan man nå en effektivitet där nästan 100 procent av veden blir kol. Det kräver dock en extern värmekälla.). (källa)
  2. Kolugn är en speciellt byggd retort för träkolning. Principen är densamma som för kolning i kolmila, men istället för stybb har man murade väggar av rödtegel. En flyttbar mindre modell av järnplåt har också använts. (källa)
  3. En retort var traditionellt en mycket enkel destilleringsapparat som användes förr i tiden. Den består av en sfärisk kolv med en lång nedåtböjd hals. Den vätska som ska destilleras placeras först i kolven och värms där upp. Den del av vätskan som förångas rör sig upp till halsen och kondenserar på dess svala insida. Eftersom halsen är nedåtböjd, rinner den kondenserade vätskan inte tillbaka i kolven utan ut genom mynningen, där den kan samlas upp. Numera kan även hemmalabbet utrustas med vattenkyld destillationskolonn. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.