Rolig Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder rolig, varianter, uttal och böjningar av rolig

Rolig synonym, annat ord för rolig, vad betyder rolig, förklaring, uttal och böjningar av rolig.

Synonymer till rolig

Vad betyder och hur uttalas rolig

Rolig uttalas ro|lig och är ett adjektiv -t -a.

Ordformer av rolig

Böjning (i positiv) rolig en ~ + subst. roligt ett ~ + subst. roliga den/det/de ~ + subst. rolige den ~ + mask. subst. Komparation roligare en/ett/den/det/de ~ + subst. roligast är ~ roligaste den/det/de ~ + subst.

Rolig är ett adjektiv

Adjektiv är en ordklass. Orden i denna ordklass anger egenskaper som stor eller grön, eller tillstånd som stängd eller öppen. Adjektiv talar om hur någonting annat (ofta ett substantiv) är eller uppfattas, till exempel "en fin bil". En vanlig minnesramsa (som även finns i många andra varianter) är: ”Adjektiven sedan lär, hurudana tingen är, till exempel sur och tvär.” Själva ordet "adjektiv" kommer av latinets adjectivum (av adjicere, tillägga).

Andra språk

Rolig på Engelska

  • funny - a funny story, I want to have fun, it', s great just being here, an amusing person

Hur används ordet rolig

  1. Ännu en blockbuster med stora muskler och lite hjärna men till skillnad från mertalet tillkämpat humoristiska genresyskon är Venom-figuren en rätt rolig gynnare. Han är en av Spidermans slagpåsar och har nu alltså – enligt den rådande superhjältelogiken där allt som rör sig får en egen film – förärats en spinn-off som ger honom upprättelse och backstory. Om man som undertecknad bara är yrkesmässigt insatt i Marvels universum är denna svartglänsande och extremt böjliga varelse en ny och upplyftande bekantskap. Självömkande, sarkastisk och befriande amoralisk som ingen annan kollega i skrået. Där de andra levereras med krystad svärta och krystad humor kommer här en punkig super(anti)hjälte som kan backa upp ett hot som att "jag ska bita huvudet av dig" med att verkligen göra så. (källa)
  2. Johanna Frid gör på ett omedelbart sätt det som alla författare strävar efter: Hon etablerar en helt egen röst i sin text. Hennes roman är egensinnig, intelligent och rolig – ett helt självklart val som vinnare av DN: s kulturpris, säger DN: s kulturchef Björn Wiman i ett pressmeddelande. (källa)
  3. Harry Styles, skönlockig musiker och superstjärna är en ung man som påminner om poppiskillen i gymnasiet. Den där killen som var trevlig, rolig, smart och fick kramas mer änågon trodde det var fysiskt möjligt. (källa)
  4. Omkring år 1730 fick urmakaren Franz Anton Ketterer från den sydtyska byn Schönwald en rolig idé – att tillverka ett gökur. Hans gökur blev populära och gjorde byn världskänd. (källa)
  5. Humor (från humores, kroppsvätskorna i humoralpatologi, ytterst av klassisk grekiska χυμός (chymos), bokstavligt "saft") är förmågan hos människor, saker eller situationer att framkalla glädjekänslor. För att uppfatta det roliga i en situation krävs ett "sinne för humor", något som alla människor har, men det finns många olika individuellt styrda faktorer som avgör om en enskild person finner en specifik händelse rolig. Bland de mest avgörande variablerna finns geografisk plats, kultur, mognadsnivå, utbildningsnivå, och kontext. Barn föredrar generellt sett fysisk humor, såsom slapstick (en stundom våldsam typ av humor), medan satir kräver en djupare förståelse för det som humorn riktar sig mot, ofta samhällskritik, och därför ofta kräver en mer vuxen publik. Konsten att vara rolig kallas komik, medan den skönlitterära och filmiska genre som är främst förknippad med humor kallas komedi. (källa)
  6. Historiskt sett är komedi motsatsen till tragedi och historien tar karaktärerna från ett mindre bra tillstånd till ett bättre. Under antiken behövde komedin inte vara särskilt rolig, men skillnaden mot tragedin var att komedi hade ett lyckligt slut. Aristoteles såg denna som den lägre av de två genrerna, då den inte väcker eftertanke eller skänker rening hos publiken samt därför att den avbildar sämre människor. (källa)
  7. Romanen skildrar unga människors upptäckarglädje och klarsynta revolt mot världens orättvisor och vuxnas trångsynthet. Den bjuder på ett ovanligt porträtt av en både ömsint och patriarkal far och ett uppfriskande könsrollsöverskridande porträtt av en handlingskraftig och rolig dotter. (källa)
  8. Det humoristiska slutet i en rolig historia (även slutpoäng). (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.