Röta Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder röta, varianter, uttal och böjningar av röta

Röta synonym, annat ord för röta, vad betyder röta, förklaring, uttal och böjningar av röta.

Synonym till röta

Vad betyder och hur uttalas röta

Röta uttalas röta och är ett verb -de.

Röta betyder:

Ordformer av röta

Aktiv

röta
infinitiv
rötar
presens
rötade
preteritum
rötat
supinum
rötande
presens particip
röta
imperativ

Passiv

rötas
infinitiv
rötas
presens
rötades
preteritum
rötats
supinum

Perfekt particip

rötad en
~ + subst.
rötat ett
~ + subst.
rötade den/det/de
~ + subst.

Röta är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Andra språk

Röta på Engelska

  • rot - rotted (damaged) by rot, corrupt legal practice, caries

Hur används ordet röta

  1. Grundläggningens uppgift är att bära byggnadens stomme, att hålla fukt och radon borta, och ibland att bidra till husets isolering. Alla typer av grundläggning har historiskt orsakat fuktproblem och sjuka-hus syndrom i stor omfattning, med mögel och röta som följd. tryckimpregnerat doftar då det blir fuktigt eftersom volatila föreningar frigörs vilket kan medför elak lukt i huset. Förutom problem relaterade till fukt kan även grundläggningen tappa bärighet eller få sättningsskador. Det gäller särskilt byggnader på ler- och siltmark med begränsat grundläggningsdjup eller pålningsdjup, men kan förekomma på alla marktyper utom berg. Grunden kan utsättas för tjälhävning vid stark och långvarig kyla, tjälen kan trycka undan vattenmättad sand eller lera med senare sättningar som följd när marken torkar upp. (källa)
  2. Av råghalm tillverkas halmhattar, och i Skandinavien används halm, särskilt råghalm, sedan århundraden som taktäckningsmaterial. Råghalm är längre än halm från övriga sädesslag och är därtill mer motståndskraftig mot röta. (källa)
  3. Till Norden kom hampan under järnålder. Från Danmark och Norge finns textilfynd där man nyttjat hampa. Det är svårt att avgöra vilken omfattning odlingen haft, då hampans fibrer ofta rötats i sjöar för att kunna användas och därför troligen är överrepresenterat i pollendiagramen. Hampa har under järnåldern åtminstone odlats i Skåne, Västergötland, Östergötland, Uppland, Dalarna, Jämtland och Ågermanland. En mindre odling torde ha förekommit redan första århundradet före Kristus, men odlingen sköt fart under perioden 600-1000. Efter vikingatidens slut ser man en minskad odling särskilt i södra Sverige, men i Dalarna, Ångermanland och Medelpad fanns en omfattande hampodling även under medeltiden. (källa)
  4. Kärnveden i till exempel ek och tall har mycket goda egenskap att motstå röta och brinner bra till följd av den höga halten extraktivämnen. Ask och gran är exempel på träslag som har relativt dålig rötbeständighet i kärnan. Bok, björk och asp saknar i princip helt kärnvedsbildning, men kan få en viss missfärgning kring märgen beroende på mikroorganismer, så kallad rödkärna. (källa)
  5. Lärkvirke har under senare tid upplevt något av en renässans som giftfritt alternativ till tryckimpregnerat trä i utsatta konstruktioner. Lärkträd har en ovanligt hög andel kärnved vilket gör det möjligt att såga upp trävaror av ren lärkkärnved med viss motståndskraft mot röta. Själva kärnveden har dock inte i sig väsentligt bättre egenskaper än furukärnved. (källa)
  6. Massaved prissätts i kubikmeter fast mått under bark (m³ fub). I Sverige är priset för massaved betydligt lägre än för motsvarande volym sågtimmer vilket har fått till följd, att det främst är de stammar eller delar av stammar, som är för klena för uppsågning eller som är behäftade med olika fel, som blir massaved. Toleransen föröta minskade dock radikalt då man i början på 1990-talet slutade klorbleka pappersmassa. De minskade avsättningsmöjligheterna förötskadat virke ledde i sin tur till ökad användning av bekämpningsmedel mot rotröta. (källa)
  7. Orkidéer är numera vanliga krukväxter i svenska hem, särskilt den så kallade brudorkidén (Phalaenopsis). Orkidéer skall inte planteras i vanlig krukväxtjord, utan i luftig kompost (särskild orkidéjord finns att köpa). De behöver inte vattnas ofta, någon gång varannan vecka räcker bra. Vid vattning sänks orkidén med odlingskrukan ner i rumstempererat vatten i ca fem min och får därefter droppa av ordentligt innan den sätts tillbaka i ytterkrukan. Viktigt att tänka på är att det absolut inte får komma vatten i bladrosetten då detta lätt förorsakar röta, speciellt viktigt under de kalla årstiderna med sämre avdunstning. (källa)
  8. Röta är ett ord med ursprung i fornsvenskan, som syftar på många olika upplösningsprocesser och tillstånd, som förmultning, förruttnelse, rötsvampangrepp på ved (av brunrötesvampar, vitrötesvampar och mjukrötesvampar), potatisröta, rötning av lin och porös, smältande is. Förr användes ordet även om olika infektioner och inflammationer, som benröta (osteomyelit), tandröta (karies), rötfeber (kallbrand eller blodförgiftning) och lungröta (en mykoplasmainfektion hos hästar). (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Populärast:

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.