Seg Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder seg, varianter, uttal och böjningar av seg

Seg synonym, annat ord för seg, vad betyder seg, förklaring, uttal och böjningar av seg.

Synonymer till seg

Vad betyder och hur uttalas seg

Seg uttalas seg och är ett adjektiv -t -a.

Ordformer av seg

Böjning (i positiv) seg en ~ + subst. segt ett ~ + subst. sega den/det/de ~ + subst. sege den ~ + mask. subst. Komparation segare en/ett/den/det/de ~ + subst. segast är ~ segaste den/det/de ~ + subst.

Seg är ett adjektiv

Adjektiv är en ordklass. Orden i denna ordklass anger egenskaper som stor eller grön, eller tillstånd som stängd eller öppen. Adjektiv talar om hur någonting annat (ofta ett substantiv) är eller uppfattas, till exempel "en fin bil". En vanlig minnesramsa (som även finns i många andra varianter) är: ”Adjektiven sedan lär, hurudana tingen är, till exempel sur och tvär.” Själva ordet "adjektiv" kommer av latinets adjectivum (av adjicere, tillägga).

Andra språk

Seg på Engelska

 • tough, leathery, viscous, stubborn, tenacious - rubbery, a chewy toffee, stubborn resistance, tough meat

Hur används ordet seg

 1. Häggen är allmän över hela Norden såväl på låglandet som i fjällen ända till trädgränsen, och förekommer sporadiskt som en låg, nedtryckt buske ännu högre upp. Dess stenfrukter, "häggbären", som mognar i augusti är svartglänsande, väldigt söta och sträva. Trädets bark och blad har en bittermandelartad doft, som även ingår i blommornas vällukt. Särskilt barken och fruktstenarna är (liksom bittermandeln) rika på det ämne (amygdalin), varur blåsyra och bittermandelolja kan framställas, men bären bedöms som ofarliga. Fruktköttets mörka saft användes stundom till att rödfärga vin och likörer. Trädets ved är fin, jämn, tämligen hård och seg och därigenom tjänlig. (källa)
 2. Smörsopp (Suillus luteus) är en sopp som förekommer i hela Sverige och växer i tallskog. Soppen har gula rör och vit fot med ring samt brun hatt. Den slemmiga hatthuden går lätt att dra av. Därför ska man, om man är väldigt känslig för smörsoppens "svampighet", dra av hatten före tillagning för den kan vara seg. Mindre exemplar är mindre "svampig"/seg. Smörsoppen är en uppskattad matsvamp. Då den inte har någon distinkt smak, är den god att blanda med annan svamp i pytter, köttfärssås, grytor. (källa)
 3. Kola är ett slags godis med seg konsistens. Det kokas på socker och (oftast) någon mejeriprodukt. Det svenska ordet kommer av att kola tidigare ofta tillsattes med extrakt av kolanötter. På finlandssvenska kallas det tjinuski eller kinuski (efter tianutjki – тянучки, pluralformen av tianutjka –тянучка, det ryska ordet för mjuk kola). (källa)
 4. Aducering av brons sker genom en snabb avkylning. Om brons, som är en legering av koppar och tenn, får avsvalna långsamt efter gjutningen, blir hårdheten jämförelsevis stor. Snabb avkylning däremot, till exempel genom kallt vatten, har en motsatt verkan, så att ytan blir mjuk och metallen seg. Avkylningens intensitet måste dock noga avpassas efter bronsföremålens dimensioner. (källa)
 5. Drogen utgörs av större eller mindre bitar av roten. I torrt tillstånd är den spröd, men tar lätt till sig fuktighet och blir då seg och böjlig. (källa)
 6. Växtens färska blad och späda kvistar tuggas, eller torkas och kokas till "abessinskt te", för dess milt euforiska och exalterande effekter. Man blir pratglad och pigg, men kat ökar också pulsen, kroppstemperaturen och blodtrycket, dämpar aptiten och orsakar förstoppning. Vid höga doser kan man bli "seg" och hallucinera. Förvirring och rastlöshet kan uppstå, och brukaren kan tappa omdömet och bli retlig och aggressiv. Brukaren blir törstig, får förstorade pupiller och kan drabbas av förföljelsetankar. Kat kan ge skador på kroppen bland annat magkatarr, leverskador, tandlossning samt avmagring som följd av den minskade aptiten. Andra bieffekter är ångest, depression, sömnsvårigheter och störda sexuella funktioner, i svårare fall impotens. (källa)
 7. Kitin är en seg aminopolysackarid, som ingår tillsammans med bland annat proteiner i många ryggradslösa djurs skal. Det förekommer också i svampar och bakterier. (källa)
 8. Standolja är linolja som polymeriserats genom kraftigare upphettning än kokt linolja, ca 300 grader, men utan syretillförsel. Utan föroxideringen har standoljan längre torktid och andra egenskaper än den kokta oljan. Den är tjock och seg med stora molekyler, torkar med glansig yta till ett hårt vädertåligt ytskydd. Den används därför mest för tillverkning av utomhusfärg. En nackdel är att ytan är spröd och lätt krackelerar vid rörelser i underlaget. Därför har man i goda oljefärger för utomhusmålning en väl avvägd kombination av vanlig kokt linolja och standolja. (källa)
 9. Mastix ingår även – tillsammans med salep – även i viss turkisk glass, för att göra den seg. (källa)
 10. Klingan tillverkas i flera delar med olika stålblandningar och som härdas separat till olika hårdhet och seghet och sen smids ihop. En seg kärna i mitten, ett hårt stål för eggen och sidorna. Vissa typer även med en separat rygg, mune. Klingan kan alltså bestå av mellan två (Makurikitae-Kôbuse) och fem (Shihôzume) delar. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.