Serbisk Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder serbisk, varianter, uttal och böjningar av serbisk

Serbisk synonym, annat ord för serbisk, vad betyder serbisk, förklaring, uttal och böjningar av serbisk.

Vad betyder och hur uttalas serbisk

Serbisk uttalas serb|isk och är ett adjektiv -t -a.

Ordformer av serbisk

Böjning (i positiv) serbisk en ~ + subst. serbiskt ett ~ + subst. serbiska den/det/de ~ + subst. serbiske den ~ + mask. subst.

Serbisk är ett adjektiv

Adjektiv är en ordklass. Orden i denna ordklass anger egenskaper som stor eller grön, eller tillstånd som stängd eller öppen. Adjektiv talar om hur någonting annat (ofta ett substantiv) är eller uppfattas, till exempel "en fin bil". En vanlig minnesramsa (som även finns i många andra varianter) är: ”Adjektiven sedan lär, hurudana tingen är, till exempel sur och tvär.” Själva ordet "adjektiv" kommer av latinets adjectivum (av adjicere, tillägga).

Andra språk

Serbisk på Engelska

  • Serb(ian)

Hur används ordet serbisk

  1. Husarförbanden i Serbien uppstod under andra hälften av 1300-talet under trycket från de framträngande turkiska osmanerna vars militära framgångar med lättrustade kavalleriförband påverkade även serbisk krigföring. Men redan på 900-talet lejde det Östromerska Bysantinska riket lättrustade ryttare kallade chosaroi eller chonsaroi från Balkan, främst då just serber. Det grekiska namnet kommer troligen från latinets cursores (löpare) som var benämningen på ett sentida romerskt lätt rytteri. Efter det serbiska nederlaget i slaget vid Kosovo 1389 flydde många serbiska gusarer (se uskoker) till grannstaten Kroatien som då var en del av det Ungerska kungadömet. De var rustningslösa och ursprungligen beväpnade med sabel, lans och sköld. I det ungerska Kroatien kom dessa serbiska gusarer att patrullera och skydda gränsen mot det osmanska Turkiet och blev inom kort en del av den ungerska militärtraditionen. (källa)
  2. Begreppet mafia är mycket gammalt och härstammar från södra Italien där det haft både positiva och negativa betydelser. Ordet är italienskt och får människor att associera till Sicilien och den ökända Cosa Nostra, samt till dess historia och utbredning i USA. Idag talar man emellertid inte bara om en siciliansk maffia, utan även om rysk, azerisk, vietnamesisk, kinesisk, serbisk, japansk, armenisk, colombiansk, mexikansk m.fl. (källa)
  3. Makedoniska köket är besläktat med övriga matkulturer på Balkan, framförallt med serbisk, bosnisk, kroatisk och bulgarisk matkultur. En blandning av östeuropeisk, orientalisk och medelhavsmat gör att det makedoniska köket är en spännande mötespunkt för flera matkulturer. (källa)
  4. Stojanka "Stoja" Novaković, serbisk sångerska. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.