Serva Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder serva, varianter, uttal och böjningar av serva

Serva synonym, annat ord för serva, vad betyder serva, förklaring, uttal och böjningar av serva.

Synonymer till serva

Vad betyder och hur uttalas serva

Serva uttalas serva [sör´va] och är ett verb -de  sätta bollen i spel i t.ex. tennis  ge service, betjäna; låta bil undergå service, tillsyn.

Ordformer av serva

Aktiv

serva
infinitiv
servar
presens
servade
preteritum
servat
supinum
servande
presens particip
serva
imperativ

Passiv

servas
infinitiv
servas
presens
servades
preteritum
servats
supinum

Perfekt particip

servad en
~ + subst.
servat ett
~ + subst.
servade den/det/de
~ + subst.

Serva är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Andra språk

Serva på Engelska

  • serve
  • service, supply

Hur används ordet serva

  1. Under 1700-talet var det vanligt att operatonsättare infogade en komisk opera, ett så kallat intermezzo, som mellanspel mellan akter eller scener i en tragisk eller allvarlig opera seria. Dessa intermezzi kunde antingen vara en del av huvudoperan eller ett självständigt verk, men de var alltid kortare än huvudoperan. De verkade som komiska förströelser och dramatiska kontraster och inte sällan använde de en eller flera karaktärer från huvudoperan eller från commedia dell'arte, till skillnad från renässansens intermezzo, som oftast innehöll mytologiska eller pastorala ämnen. De var oftast av burlesk natur och kännetecknades av slapstickhumor, förklädnader, dialekter och oanständigheter. Det mest kända av alla intermezzi från tiden är Pergolesis La serva padrona, som efter Pergolesis död var upprinnelsen till Buffoniststriden. (källa)
  2. Om en person har levt ett exemplariskt liv och/eller dött som martyr, kan undersökningen av hans eller hennes sak inledas. Den lokale biskopen underrättas, och om han anser att man skall gå vidare med fallet, låter han sammanställa material om personen och sända detta till Kongregationen för helgonförklaringsprocesser i Vatikanen. Om dess tjänstemän bedömer att fallet skall granskas, benämns helgonkandidaten för servus Dei (latin 'Guds tjänare') eller serva Dei, om det rör sig om en kvinna. Den lokale biskopen anmodas nu att samla ihop helgonkandidatens efterlämnade skrifter och brev, förutsatt att det existerar några. Därutöver måste kandidaten erhålla ett nihil obstat (latin 'inget hindrar') från Vatikanen, det vill säga det får inte finnas något tvivelaktigt om kandidaten i Vatikanens arkiv. (källa)
  3. Tekniken är enkel till sin konstruktion och därmed lätt att serva samt att den är tillförlitlig. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.