Servera Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder servera, varianter, uttal och böjningar av servera

Servera synonym, annat ord för servera, vad betyder servera, förklaring, uttal och böjningar av servera.

Synonymer till servera

Vad betyder och hur uttalas servera

Servera uttalas serv|era och är ett verb -de.

Ordformer av servera

Aktiv

servera
infinitiv
serverar
presens
serverade
preteritum
serverat
supinum
serverande
presens particip
servera
imperativ

Passiv

serveras
infinitiv
serveras
presens
serverades
preteritum
serverats
supinum

Perfekt particip

serverad en
~ + subst.
serverat ett
~ + subst.
serverade den/det/de
~ + subst.

Servera är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Andra språk

Servera på Engelska

 • serve, wait on - she poured the coffee, the meat is served with a baked potato

Hur används ordet servera

 1. Glasstrut är en glass serverad i ett konformat rån (kan även avse själva rånet), vilket gör att man kan äta glassen som den är utan att behöva servera den i bägare, på tallrik eller på pinne. Glasstrutar förekommer i glasskiosker och i glassfrysen i vanliga livsmedelsbutiker. (källa)
 2. Den första grisfesten ägde rum i januari 1961 i Santa Brígida, sju mil söder om Las Palmas. Hotellrummen räckte inte till och gästerna klagade på maten. Därför fick krögaren Antonio Del Monte, som hade en liten bodega i samma by, uppgiften att laga mat åt gästerna. Meningen var att han skulle servera grillspett, men krögaren glömde fullständigt bort vad han tagit på sig så dåvarande platschefen Rolf Friberg fick kompensera gästerna med mycket vin och levande musik. Antonio Del Monte hann aldrig stycka grisen och ryktet om grisfesten spred sig. 2001 var han 75 år och anordnade fortfarande grisfester på Gran Canaria. (källa)
 3. På ett traditionellt svenskt kaffebord serveras kaffe med möjlighet till socker och/eller mjölk och ett antal sorters kaffebröd i bestämd ordning. Först serveras en bulle, oftast fylld. Därefter en mjuk kaka t.ex. sockerkaka. Som trea kommer småkakor och dessa ska helst vara av minst två sorter. Om det är något som ska firas kan man efter detta servera en tårta eller en paj. Te kan serveras till den som önskar. Barn brukar få saft. (källa)
 4. Kebaben har sitt ursprung i Mellanöstern där det finns en lång tradition av att servera grillat kött tillsammans med bröd. (källa)
 5. Serveringspersonal kallas personer som anställda för att servera mat och dryck, ofta på en restaurang eller i en bar. Beteckningen servitör syftar på en man medan servitris syftar på en kvinna. Ett annat ord för servitör är kypare. Serveringspersonalen kallas också inom den svenska restaurangbranschen för servis. (källa)
 6. Köttbullens ursprung är oviss, men det är historiskt bevisat att det serverades köttbullar vid Richard den II:s hov i England kring år 1000. Smaksatta köttbullsrecept har också hittats i kokböcker från Bagdad under samma tidsperiod. Maträtter som innehåller passerat (pressat genom en sil) eller hackat kött som formats till bollar är kända från medeltiden i såväl England, genom kokboken Forme of Cury, som i arabvärlden. Den svenska köttbullen särskiljer sig emellertid genom bland annat kryddningen, storleken på köttbullarna och köttvalet. (källa)
 7. Rätten består av mald ungnötslever och en gröt gjord på ris, samt russin. Många lokala variationer med till exempel stekt lök förekommer. Dessa ingredienser blandas ihop och gräddas i ugnen under en längre tid vid låg temperatur i en så kallad "låda" (ugnsform), till dess blandningen fått en gyllenbrun färg. Som tillbehör till maträtten brukar man ofta servera lingonsylt. (källa)
 8. Memma är huvudsakligen gjord på rågmjöl, rågmalt och sirap. Rätten har en mycket karakteristisk klibbig konsistens och mörkbrun färg med mustig, söt doft av spannmål. Memma äts vanligtvis med ovispad grädde, mjölk eller kaffegrädde, och ofta med strösocker. En modern variant är att servera memma med vaniljglass. (källa)
 9. Mist var enligt nordisk mytologi en valkyria. Hon är den ena av Odens båda tjänarinnor, vid sidan av Rist, med uppgift att servera mjöd från geten Heidrun till einhärjarna. (källa)
 10. Enligt amerikansk förebild kunde man, förutom att dricka kall mjölk vid en bardisk, även äta enklare vardagsmat. Barerna var först med att låta gästerna servera sig själva vid disken, vilket uppfattades sin fräscht och modernt. Till skillnad från kafeéer och restauranger så lämnades inga drickspengar, och gästerna visste därmed redan från början vad måltiden skulle kosta. Från Stockholm spred sig sedan barerna över hela landet under 1930-talet. Typiskt för menyn var enkel svensk husmanskost, som till exempel falukorv, makaronilåda och pytt i panna. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.