Förse Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder förse, varianter, uttal och böjningar av förse

Förse synonym, annat ord för förse, vad betyder förse, förklaring, uttal och böjningar av förse.

Synonymer till förse

Vad betyder och hur uttalas förse

Förse uttalas för|se och är ett verb försåg äv. försedde, försett, försedd n. försett, pres. förser.

Förse betyder:

Ordformer av förse

Aktiv

förse
infinitiv
förser
presens
försåg
preteritum
försett
supinum
förseende
presens particip
förse
imperativ

Passiv

förses
infinitiv
förses
presens
försågs
preteritum
försetts
supinum

Perfekt particip

försedd en
~ + subst.
försett ett
~ + subst.
försedda den/det/de
~ + subst.
försedde den
~ + mask. subst.

Alternativa böjningsformer aktiv

försedde
preteritum

Alternativa böjningsformer passiv

förseddes
preteritum

Förse är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Andra språk

Förse på Engelska

  • provide - bound and gagged (muzzled)

Hur används ordet förse

  1. Garnison (av frankiska garir, germ. werjan, jfr värja, även fr. garnir förse, utrusta), sammanfattningen av alla de trupper, vilka är förlagda, "garnisonerade", inom samma stad, fästning eller annan ort (garnisonsort). All den tjänstgöring, som avser ordningens upprätthållande, vaktgöring, parader, gudstjänster o.s.v. sammanfattas vanligen under benämningen garnisonstjänst. (källa)
  2. För att producera elektricitet på avlägsna platser finns elverk vars generator vanligtvis drivs med en förbränningsmotor. I varje bil finns en generator, ofta driven från motorn via en rem, vars uppgift är att förse bilen med elektricitet och att ladda batteriet. De vanligaste generatorerna till en personbil är på 12 V, vilka genererar 14–14,9 V. (källa)
  3. Grafisk teknik – teknik för att förse ett underlag med en befintlig text eller bild och oftast med olika former av trycktekniker. (källa)
  4. Griljerad loge , teaterloge eller kyrkbänk, som är försedd med galler vilket gör, att man ser inifrån, men inte ses utifrån. (källa)
  5. Det första hangarfartyget var den brittiska kryssaren HMS Furious som vid en ombyggnad 1917 försågs med hangarutrymme och startdäck. Året därpå gjordes ytterligare en ombyggnad för att förse båten med ett landningsdäck. Det första fartyg som från början byggdes som hangarfartyg var brittiska HMS Hermes. Här hade de två skilda flygdäcken ersatts med ett heltäckande sådant. (källa)
  6. Många identitetsbrickor runt om i världen har dubbelinformation på sig och är försedda med en brytpunkt som gör det möjligt att knäcka identitetsbrickan på mitten för att göra två identitetsbrickor. Alternativt finns det två brickor på samma halsband. Detta är till för dödsfall då det är viktigt att lämna information på den avlidna för senare identifiering men samtidigt ta med information om den avlidna för informationssamling på annan plats. På grund av detta kan man kalla knäckta brickor för just dödsbrickor. (källa)
  7. Neutrala stater i en konflikt som mottar trupper tillhörande de krigförande arméerna på sitt territorium är skyldiga att internera dessa trupper tills konflikten har upphört i enlighet med den V:e Haagkonventionen. Dessa trupper skall interneras i läger under bevakning på betryggande avstånd från krigsskådeplatsen, för att dessa trupper inte skall kunna återupptaga stridigheterna efter att ha sökt skydd på neutralt territorium. Den neutrala staten skall förse de internerade med mat och kläder samt sörja för deras välbefinnande. Kostnaden för interneringen skall den neutrala staten kompenseras för vid fredsslutet av de krigförande parterna vars trupper har internerats. (källa)
  8. Ursprungligen hade jakten till syfte att förse människan med mat och material till kläder och skor. I jägar- och samlarkulturer varierar jaktmetoderna stort beroende på terräng, bytesdjur, samt teknologiska och kulturella faktorer. Jaktvapnen sträcker sig från relativt enkla som käppar och stenar till mer specialiserade som till exempel bumerang och blåsrör. Hundar tränades sannolikt för jakt under neolitisk tid, hästen började användas till jakt under andra årtusendet f.Kr. När jordbruket utvecklades började man även jaga för att skydda sina grödor och hjordar. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.