Servil Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder servil, varianter, uttal och böjningar av servil

Servil synonym, annat ord för servil, vad betyder servil, förklaring, uttal och böjningar av servil.

Synonym till servil

Vad betyder och hur uttalas servil

Servil uttalas serv|il [-i´l] och är ett adjektiv -t -a.

Servil betyder:

Ordformer av servil

Böjning (i positiv) servil en ~ + subst. servilt ett ~ + subst. servila den/det/de ~ + subst. servile den ~ + mask. subst.

Servil är ett adjektiv

Adjektiv är en ordklass. Orden i denna ordklass anger egenskaper som stor eller grön, eller tillstånd som stängd eller öppen. Adjektiv talar om hur någonting annat (ofta ett substantiv) är eller uppfattas, till exempel "en fin bil". En vanlig minnesramsa (som även finns i många andra varianter) är: ”Adjektiven sedan lär, hurudana tingen är, till exempel sur och tvär.” Själva ordet "adjektiv" kommer av latinets adjectivum (av adjicere, tillägga).

Andra språk

Servil på Engelska

  • servile

Hur används ordet servil

  1. För att försöka bli av med gästerna försöker Johan iscensätta spökerier men med klent resultat, då Johan och Lasse, som haft samma idé, springer i vägen för varandra. Det visar sig nu också att gästerna inte alls var så förnäma som de först gav sken av. Isjälva verket är de utfattiga. Slutligen kommer den riktige generalkonsuln hem. Situationen blir först en aning penibel för de inblandade men Lasse visar sig kunna ta det hela med fattning. Han förvandlar sig relativt snabbt från servil underdånighet till en närmast jämlike. Han slår sig ner i en fåtölj och bjuder chevalereskt generalkonsuln på dennes egen champagne alltmedan han föreslår att lägga bort titlarna. Den förbluffade och överrumplade generalkonsuln kan därefter inte göra annat än att välsigna förbindelsen mellan hans son och portvaktens dotter. Under tiden har både Johan och Fina fått sina straff för att ha spelat förnäma genom att av misstag bli inlåsta i husets kylrum och högfärden har bildligen och bokstavligen runnit av Fina. (källa)
  2. Man gör dock von Troil orätt om man anser honom vara en servil lycksökare utan intresse för de kyrkliga uppgifterna. Han hade tagit starka intryck av tidsandan men saknade ingalunda personlig religion. Dock var hans intressen ursprungligen mera lärda och allmänt humanistiska. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.