Självbetraktelse Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder självbetraktelse, varianter, uttal och böjningar av självbetraktelse

Självbetraktelse synonym, annat ord för självbetraktelse, vad betyder självbetraktelse, förklaring, uttal och böjningar av självbetraktelse.

Vad betyder och hur uttalas självbetraktelse

Självbetraktelse uttalas själv|be|trakt|else och är ett substantiv.

Ordformer av självbetraktelse

Singular

självbetraktelse
obestämd grundform
självbetraktelses
obestämd genitiv
självbetraktelsen
bestämd grundform
självbetraktelsens
bestämd genitiv

Plural

självbetraktelser
obestämd grundform
självbetraktelsers
obestämd genitiv
självbetraktelserna
bestämd grundform
självbetraktelsernas
bestämd genitiv

Självbetraktelse är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet självbetraktelse

  1. Vetandet, insikten, kunde nås på flera vägar: som viktigast har sedan äldsta tider gällt den inre försänkningen, intuitionen, den starkt stegrade självbetraktelsen (yoga, dhyana), som kunde löpa ut i olika grader av extas med dess följder, allmakt, allvetande och så vidare. För de olika religiösa och filosofiska systemen gälla olika medel och vägar för uppnående av slutmålet, särskilt olika arter av späkningar och askes (tapas) i olika grader. En fullkomlig hängivenhet (bhakti) för den personligt tänkte guden (Bhagavat, Krishna) är huvudvägen inom en av de förnämsta sekterna av hinduismen. Den heliga åttadelade vägen, som ärvts såsom term även i buddhismen, omfattade sålunda till exempel handlande, kunskap, hängivenhet (karmamarga, jnanamarga, bhaktimarga) och så vidare. Buddhismen förkastade späkningens väg, men full klarhet fås inte, på vilka vägar man kan nå moksha eller nirvana, som är buddhisternas term för moksha. (källa)
  2. Självbetraktelser (översättning av Ellen Wester, reviderad av Vera Silverstolpe, Forum, 1967). (källa)
  3. Bland hans offentliga arbeten märks entréutsmyckningar för Riksbyggen på Ekehjelmsvägen i Karlskoga, träreliefer i trapphus för Arbetsförmedlingen Degerfors, entréutsmyckningar för Hyresbostäder på Saxlyckevägen Karlskoga, tre fristående reliefer för Gallerian Kulan Karlskoga, tredelad siluett för Bröderna Axelssons Plåt AB Karlskoga, Sjukhemmet Saxlyckan Karlskoga, tre stenskulpturer och fyra plåtreliefer för Kumla Bostäder Kumla, träreliefer på husfasader för Boda Borg, Cirkusrondellen i Karlskoga, träreliefer i matsalen på Tullängsskolan Örebro, fem fotbollsprofiler på Stora Valla Degerfors, Harald Blåtands snickarglädje Poplate IT Karlskoga, skulpturen Silverstaden Sala, skulpturen Avspark för Fotbollsakademin Degerfors, stenskulpturen Självbetraktelse Åtorp och Silverstaden del II Sala. (källa)
  4. Jacobs menar att ett av de mest slående konstnärliga valen som Auden gör i diktsamlingen är att låta Herodes framträdande vara komiskt. Herodes tal inleds med en parodi av förordet till Marcus Aurelius Självbetraktelser, och därefter konstaterar han att han är liberal och vill att alla ska vara glada. Herodes framstår som absurd jäms med Jesusbarnets ankomst, och i kontrasten mellan Symeon och Herodes lyckas Symeon ta in det omvälvande i händelserna som pågår medan Herodes förnekar dem. Herodes absurditet, menar Jacobs att Auden antyder, är ödet för alla de som vägrar gå med på de absoluta motsättningar som Symeon skildrar. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.