Självfallet Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder självfallet, varianter, uttal och böjningar av självfallet

Självfallet synonym, annat ord för självfallet, vad betyder självfallet, förklaring, uttal och böjningar av självfallet.

Synonymer till självfallet

Vad betyder och hur uttalas självfallet

Självfallet uttalas själv|fallet ad och är ett verb.

Självfallet betyder:

Ordformer av självfallet

Ordform(er) självfallet adverb

Andra språk

Självfallet på Engelska

  • obviously, evidently, naturally

Hur används ordet självfallet

  1. För hemmiljö måste man vid köp och installation av dimmer, köpa en tillräckligt kraftfull dimmer som passar eventuell befintlig transformator av vanlig typ _eller_ som passar eventuell befintlig så kallad elektronisk transformator, samt klargöra om de aktuella lamporna är vanliga glödlampor, dimmerbara halogenlampor, LED-lampor, eller eventuellt någon annan typ av lampor (och självfallet även lampornas spänning och effekt). (källa)
  2. Ord som slutar på ‑a och har pluraländelse på ‑or i standardsvenska är feminina: flicka, klocka, lärarinna. T‑genusord som hjärta, schema är självfallet inte feminina. De feminina orden ondska, grönska spetälska och ära har sällan pluralform, men om man försöker bilda en pluralform säger språkkänslan att pluraländelsen skulle vara ‑or. Hit hör även plurale-tantum-ord på ‑or, som icke eller sällan förekommer i singularis: byxor. (källa)
  3. Samvetsömma Adolf fick en speciell filmhistorisk betydelse eftersom den kom att inleda den relativt strida ström av militärfilmer som kom under 1930-talets sista år och sedan fortsatte under beredskapstiden. Efter 1930-talets allra första år, då det producerats ett par mer uppmärksammade filmer som Kronans kavaljerer och Kärlek och landstorm var det relativt tyst under de följande åren med undantag för Kungliga Johansson. Samvetsömma Adolf blev en mycket stor publiksuccé, i själva verket blev den av allt att döma den mest publikdragande filmen av alla på repertoaren spelåret 1935/1936. Detta kunde självfallet inte undgå andra producenters uppmärksamhet. Man bör dock nämna ytterligare en faktor, nämligen att försvarsfrågan även fick sin inrikespolitiska lösning 1936 och vi fick en återupprustning av försvaret. Detta avspeglas inte minst genom den förändrade attityd som man hädanefter finner i filmerna, även i mer farsbetonade sammanhang, där man lägger stor vikt vid att skildra militärlivet som karaktärsdanande och skapande av god kamrat- och medborgaranda. Samvetsömma Adolf finns även i litterär form genom den illustrerade filmberättelse som utgavs samma år av Skandinaviska Pressförlaget, "Boken om Samvetsömma Adolf", med underrubriken "En glad och munter militärroman efter den stora succésfilmen med samma namn", författad av Sven Lundin. (källa)
  4. I en retrogardistisk enkät 1999 definierade Håkan Sandell begreppet retrogardism: "Retrogardism, en ordlek på beteckningarna retro och avantgarde i betydelserna Åter och Före, visar självfallet på en upptagenhet av skiftande tidsplan. Vid en jämförelse med den fornnorska mytens tempus: Urd - Verdandi - Skuld kan man påminna sig två saker. För det första hur Verdandi, alltså nuet, kan utläsas som "det vardande". Vilket innebär att nuet är en process snarare än ett tillstånd. För det andra att Skuld, det vill säga "det som följer" inte nödvändigtvis är att betrakta som ett kronologiskt skede, utan av flera uttolkare betraktats som en summa, en summa av det förflutna och nuet. Jag menar att det som kan omnämnas som ett retrogardistiskt projekt, under sin inledande fas koncentrerat sig om att finna alternativa ingångar till nuet (hos slovenerna med en historiekritisk, undersökande orientering), och därav har följt det tillbakablickande drag som för utomstående tycks ha blivit det mest lättidentifierbara. När sedan nuet innanför detta 'retrogardes' strävanden, börjar läcka över in i framtidens rum så avrundas den tidsrelaterande cykeln redan innan den fullbordats eftersom återkomsten (retro) innanför det konstnärliga skapandet måste förbli framförgående projektiv (avant) ". (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.