Skaka Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder skaka, varianter, uttal och böjningar av skaka

Skaka synonym, annat ord för skaka, vad betyder skaka, förklaring, uttal och böjningar av skaka.

Synonymer till skaka

Vad betyder och hur uttalas skaka

Skaka uttalas skaka och är ett verb -de.

Ordformer av skaka

Aktiv

skaka
infinitiv
skakar
presens
skakade
preteritum
skakat
supinum
skakande
presens particip
skaka
imperativ

Passiv

skakas
infinitiv
skakas
presens
skakades
preteritum
skakats
supinum

Perfekt particip

skakad en
~ + subst.
skakat ett
~ + subst.
skakade den/det/de
~ + subst.

Skaka är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Andra språk

Skaka på Engelska

 • shake, agitate - shake out the bedclothes, shake one', s head
 • shake, tremble, quiver, vibrate - tremble with cold, the ground shakes whenever a train passes by

Hur används ordet skaka

 1. Ett gupp är en kraftig ojämnhet i en väg. När exempelvis en bil kör på ett gupp, kan den skaka till på ett sätt som kan vara obehagligt eller rentav hälsofarligt för personer i bilen. På landsvägar finns ett starkt samband mellan vägojämnhet och trafikolyckor (wikipedia.org)
 2. Seden att skaka hand som hälsning började troligtvis som ett sätt att visa att man var obeväpnad och inte ville varandra illa. Handskakningens ursprung är emellertid inte nedtecknat i historien och är därför mer eller mindre omöjligt att fastställa med säkerhet. (wikipedia.org)
 3. Nackstyvhet förekommer hos 70 % av alla vuxna med bakteriell meningit. Andra tecken inbegriper positivt test för Kernigs tecken eller Brudzinskis tecken. Kernigs tecken bedöms med personen liggande på rygg, med höften och knän böjda i 90 graders vinkel. Hos en person som testas positiv för Kernigs tecken, uppstår begränsande smärta då knäet böjs[källa behövs] passivt. Om framåtböjning av huvudet leder till ofrivillig flektion i höften och knän, har man testats positiv för Brudzinskis tecken. Även om Kernigs tecken och Brudzinskis tecken båda ofta används för att screena för meningit, är sensitiviteten hos dessa test begränsade. De har däremot väldigt hög specificitet för meningit, tecknen förekommer sällan vid andra sjukdomar. Ett annat test, kallat ”jolt accentuation maneuver” (accentueringsförsök med omskakning) han vara till hjälp för att fastställa förekomst av meningit hos de som har feber och huvudvärk. Personen ska snabbt skaka på huvudet horisontellt, om detta inte förvärrar huvudvärken är meningit osannolik. (wikipedia.org)
 4. "Unfreezing" = skaka om, desorientera, bryt ner referensramar - (wikipedia.org)
 5. lotusen blir av med vattnet genom att skaka av sig vattendropparna med hjälp av olika vibrationer i naturen. (wikipedia.org)
 6. Rengöring innefattar exempelvis dammsugning, dammtorkning, tvätta golv samt skura toaletter och handfat, men också tömma papperskorgar, torka ur skåp, skaka dukar samt dammsuga gardiner och väggar. I professionella städsammanhang används många maskiner, särskilt för golvvård. (wikipedia.org)
 7. Ordet 'onani' kommer från Gamla Testamentet, 1 Mos 38:8-9, där Onan ombeds äkta broderns änka, och skaffa avkomma åt sin döde bror. Men när han var med broderns hustru, spillde han sin säd i jorden i stället för i broderns hustru, för att inte ge avkomma åt sin broder. Gud straffade Onan med döden för hans agerande. Onani är sålunda egentligen en beteckning på avbrutet samlag, coitus interruptus, i vilken betydelse ordet också har använts i svenska språket. Onani i betydelsen masturbation är ett inlån från schweizerfranska, som en följd av en schweizisk läkares succé med sin skrift om sjukdomar till följd av masturbation. Ingressen till hans boktitel år 1755 hade det missuppfattade ordvalet: "L'Onanisme". 'Runka' och 'runka av' hade tidigare den mer allmänna betydelsen av "skaka" och "rycka", men August Strindberg använde det 1884 i den moderna betydelsen. Runka i betydelsen "onanera" finns dock belagd i svensk text redan 1814. (wikipedia.org)
 8. Föregångare till performancekonsten kan man finna inom futurism, dadaism och surrealism, där man i sina försök att skaka om det rådande konstetablissemanget sökte efter nya vägar för konsten. (wikipedia.org)
 9. Livsmedelsbutikerna säljer opoppade popcorn för poppning i popcornmaskin, kastrull med lock eller mikrovågsugn. När man poppar popcorn i kastrull brukar man använda lite matfett och skaka kastrullen några gånger under tillagningen för att inte kornen ska brännas. Dessa popcorn brukar kryddas efter tillagningen. Mikropopcorn eller mikropop kommer i en särskild påse av papp eller metalliserad plastfilm, som man stoppar in oöppnad i mikrovågsugnen. När mikrovågsugnen sätts på fylls påsen med varm luft som poppar popcornen och vecklar ut påsen till full storlek. Mikro-påsarna innehåller popcorn, matfett och smaksättning. (wikipedia.org)
 10. Eftersom ett requiem är en mässa består texten huvudsakligen av den ordinarie mässans fasta delar: introitus (ingångsantifon), kyrie, offertorium (offertoriebön), sanctus (helig), benedictus och Agnus Dei (Guds lamm). Gloria (Ära vare Gud i höjden), credo (trosbekännelsen) och alleluia (halleluja) ingår dock inte i ett requiem. Före evangelieläsningen sjunges dessutom en sekvens, vilket är vanligt vid stora högtider och som brukar bestå av en rimmad hymn på vers. I rekviet består sekvensen av Dies irae, som är från 1200-talet. Det är en allvarlig text som vittnar om tron att det är möjligt att gå evigt förlorad. Dagen skall komma då världen förbrinner och blir till aska. Bildspråket är suggestivt: Världen ska skaka när domaren kommer, basuner kommer att ljuda, och människorna kommer att resa sig upp ur sina gravar. Mitt i allt detta ber den troende om förbarmande, att Gud ska låta just henne vara en av dem som räddas. Uttrycken för ånger och förtvivlan över de synder man begått är starka: "Non me perdas illa die" ("Låt mig inte gå förlorad på den dagen") och "culpa rubet vultus meus" ("Synden får mitt ansikte att rodna"). Det finns också ett starkt inslag av hopp och förtröstan: "Inter oves locum praesta...Statuens in parte dextra" ("ge mig en plats bland fåren...och sätt mig på din högra sida"). Sekvensen finns inte längre med i den moderna katolska requiemmässan, men däremot i bönerna för den 2 november i Liturgia horarum, den tidebön som katolska präster och ordensbröder/-systrar ber dagligen. (wikipedia.org)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.