Rycka Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder rycka, varianter, uttal och böjningar av rycka

Rycka synonym, annat ord för rycka, vad betyder rycka, förklaring, uttal och böjningar av rycka.

Synonymer till rycka

Vad betyder och hur uttalas rycka

Rycka uttalas rycka och är ett verb ryckte.

Rycka betyder:

Ordformer av rycka

Aktiv

rycka
infinitiv
rycker
presens
ryckte
preteritum
ryckt
supinum
ryckande
presens particip
ryck
imperativ

Passiv

ryckas
infinitiv
rycks
presens
rycktes
preteritum
ryckts
supinum

Perfekt particip

ryckt en
~ + subst.
ryckt ett
~ + subst.
ryckta den/det/de
~ + subst.

Alternativa böjningsformer passiv

ryckes
presens

Rycka är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Andra språk

Rycka på Engelska

  • pull, snatch, tug - pull out weeds

Hur används ordet rycka

  1. Vid vaxning anbringas varmt vax eller någon liknande massa på huden. När vaxet kallnat och stelnat avlägsnas det med ett kraftigt ryck varvid håret följer med rötterna. Vaxning ger ett långvarigare resultat än rakning, men efter omkring två till fyra veckor har håret blivit synligt igen. Vaxning är en vanlig metod för att avlägsna hår från större hudpartier, exempelvis underbenen. Vaxning av pubesområdet kallas ibland brasiliansk vaxning. Den brasilianska vaxningen innebär ofta att allt hår avlägsnas, ibland med en liten noggrant formad remsa kvar. (källa)
  2. Tidiga motordrivna fordon hade förarsätet placerat i mitten (smala fordon på grund av smala vägar och det ansågs att personen som körde skulle ha utrymme. Hos hästekipage var det så för att kusken skulle ha utrymme att rycka i tömmar och i piskan mm). Senare blev bilarna bredare och föraren sattes på ena sidan för att ge plats åt en passagerare. Vissa biltillverkare valde att placera förarsätet mot mitten av vägen, medan andra valde att montera förarsätet på sidan som vette mot vägkanten, för att undvika skador från trottoarer, rännstenar, väggar och andra hinder. Slutligen blev det förra alternativet det förhärskande. I Sverige hade man däremot ratten mot vägkanten, till vänster, mest för att Sverige var inringat av länder där samma praxis tillämpades och man importerade bilar från Tyskland och andra länder med högertrafik. (källa)
  3. Efter en förändring i Instruktionen för riksdagens Justitieombudsman 1941 inrättades en post som ställföreträdare. Denne skulle rycka in när den ordinarie JO hade semester eller var upptagen med ett tidskrävande fall. Före 1941 fanns endast en suppleant angiven för justitieombudsmannen. (källa)
  4. En äldre variant av skyttegrav är löpgrav, där man istället riktar graven fram mot en fientlig befästning så att de egna soldaterna kan använda graven för att rycka fram mot fienden. Även en grav som från en skyddad position sträcker sig fram till de egna skyttegravslinjerna kallas löpgrav. (källa)
  5. Ordet 'onani' kommer från Gamla Testamentet, 1 Mos 38:8-9, där Onan ombeds äkta broderns änka, och skaffa avkomma åt sin döde bror. Men när han var med broderns hustru, spillde han sin säd i jorden i stället för i broderns hustru, för att inte ge avkomma åt sin broder. Gud straffade Onan med döden för hans agerande. Onani är sålunda egentligen en beteckning på avbrutet samlag, coitus interruptus, i vilken betydelse ordet också har använts i svenska språket. Onani i betydelsen masturbation är ett inlån från schweizerfranska, som en följd av en schweizisk läkares succé med sin skrift om sjukdomar till följd av masturbation. Ingressen till hans boktitel år 1755 hade det missuppfattade ordvalet: "L'Onanisme". 'Runka' och 'runka av' hade tidigare den mer allmänna betydelsen av "skaka" och "rycka", men August Strindberg använde det 1884 i den moderna betydelsen. Runka i betydelsen "onanera" finns dock belagd i svensk text redan 1814. (källa)
  6. En annan uppfattning om uttrycket "kände sina pappenheimare" säger att Nordsidan planerade inför ett slag, där general Johann Tserclaes Tilly hade sin armé och andra sin. Under stabsmötet föreslog någon att general Pappenheim skulle rycka fram först på högra flanken varefter andra skulle komma från andra håll. "Nej", sade general Pappenheim, "det går inte". Varför inte? Svar: General Pappenheim visste att hans män inte tillhörde de modigaste (kanske några dessutom var legosoldater?). Härav uttrycket "han kände sina pappenheimare". (källa)
  7. Piket (polispiket) (av franskans piquet) avser polisiär styrka som hålls i beredskap att snarast rycka ut, och det fordon som används av en piketstyrka. (källa)
  8. En polisbil (radiopolis) är ett specialtillverkat motorfordon som används av polis för sina arbetsuppgifter som patrullering och att rycka ut på larm. Några polisbilar är särskilt anpassade för vissa uppgifter (till exempel trafikövervakning, polishundar eller bombgrupper). (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Populärast:

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.