Skena Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder skena, varianter, uttal och böjningar av skena

Skena synonym, annat ord för skena, vad betyder skena, förklaring, uttal och böjningar av skena.

Synonym till skena

Vad betyder och hur uttalas skena

Skena uttalas skena och är ett verb -de.

Skena betyder:

Ordformer av skena

Aktiv

skena
infinitiv
skenar
presens
skenade
preteritum
skenat
supinum
skenande
presens particip
skena
imperativ

Skena är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Andra språk

Skena på Engelska

  • rail, strip - trains run on rails
  • run away, bolt - the horse bolted, time flies

Hur används ordet skena

  1. En takskjutport består av 4-5 sammanlänkade portdelar som glider upp i taket på en skena, i likhet med ett rulljalusi. Öppnas med handtag eller med motordrift (med fjärrstyrning). Porten går rakt upp och in i garaget. Känslig för påkörning och kräver noggrann montering för att den ska kunna glida lätt på skenorna. (källa)
  2. Hästen har samma sinnen som vi människor, hörsel, syn, smak, lukt och känsel, men hästen har även en mycket starkare instinkt än människan. Exempel på en instinkt är hästens flyktinstinkt vid fara. Hästen kan skena, om den blir skrämd. Orsaken till instinktiva beteenden går ofta att finna i evolutionen. Instinkter är nedärvda beteendemönster hos människan och andra djur som beror av ett bestämt stimulus. (källa)
  3. En del finkalibriga vapen och speciellt luftgevär har en fast skena för att montera kikarfästen, så kallad dove-tail. (källa)
  4. Ordet används ofta inom matematiken, men även mera allmänt. Man kan ha en linjär tidsuppfattning om man menar att en tid aldrig återkommer. Motsatsen är en cyklisk tidsuppfattning. En linjärmotor är en anordning som drar en rak skena framåt eller bakåt i motsats till en vanlig motor som vrider runt en axel. (källa)
  5. Långfärdsskridskor är en typ av skridskor där sko och skena enkelt kan kopplas isär och som används vid långfärdsskridskoåkning. Vid sådana färder är man ibland tvungen att gå, exempelvis mellan sjöar, och då är det praktiskt att kunna koppla isär sko och skena. (källa)
  6. Den numera allenarådande vignolrälen har länge haft samma tvärsnitt med fot, liv och huvud. Räls som ska försänkas i en gata förses med en rännskena för hjulens flänsar. Rälsens dimensioner sammanfattas i kg/m. Vanliga vikter i Sverige är 43, 50 och 60 kg/m. På nyare banor i Sverige läggs UIC60 (Internationella järnvägsunionen) som klarar 30 tons axeltryck (STAX 30). Rälsfoten är 150 mm, höjden 172 mm och rälshuvudet 72 mm brett. Högbelastade banor i USA har 70 kg/m. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.