Skift Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder skift, varianter, uttal och böjningar av skift

Skift synonym, annat ord för skift, vad betyder skift, förklaring, uttal och böjningar av skift.

Vad betyder och hur uttalas skift

Skift uttalas skift och är ett substantiv -et; pl. skift.

Skift betyder:

Ordformer av skift

Singular

skift
obestämd grundform
skifts
obestämd genitiv
skiftet
bestämd grundform
skiftets
bestämd genitiv

Plural

skift
obestämd grundform
skifts
obestämd genitiv
skiften
bestämd grundform
skiftens
bestämd genitiv

Skift är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Skift på Engelska

 • shift - evening shift, three-shift, work in shifts

Hur används ordet skift

 1. Men oddsen för att det ska bli något av den här tjejen med finnar och rosafärgat hår, är inte särskilt goda. Hon är en medelmåtta i skolan och bor på "fel sida spåren" med en mamma (Laurie Metcalf) som jobbar dubbla skift som sjuksköterska och en snart arbetslös pappa (Tracy Letts). (källa)
 2. En modern pappersmaskin är en kolossal anläggning som är upp till runt tolv meter bred och flera hundra meter lång (om det är en mångcylindermaskin). Det finns maskiner som producerar hundratusentals ton papper per år. De allra flesta pappersmaskiner körs kontinuerligt dygnet runt och styrs därför av operatörer som arbetar i skift. (källa)
 3. Utvecklingen av CPTED har sedan 1970-talet varit av central betydelse för modern kriminologi, och har inneburit ett skift av fokus från brottslighetens sociala dimensioner till de mer situationsspecifika. (källa)
 4. Ljusenergi som absorberas av klorofyll kan antingen omvandlas till kemisk energi och driva fotosyntesen, ombildas till värmeenergi eller avges som ljusstrålning (fluorescens). Hos en växt kan man därför genom att belysa med ljus av en bestämd kortare våglängd (till exempel blått) och mäta fluorescensen i det återemitterade ljuset med längre våglängd (rött) få ett mått på fotosyntesens effektivitet (emissionsspektra är alltid förskjutna mot längre våglängder relativt absorptionsspektra, så kallat Stokes-skift). Om man extraherar klorofyll från en växt kan det inte längre förekomma någon fotosyntes och då blir fluorescensen tydlig i form av återutsänt rött ljus (i vit belysning är transmitterat och reflekterat ljus grönt och dominerar över det röda återutsända ljuset, men ser man en lösning av extraherat klorofyll belyst från sidan eller med ultraviolett ljus ser lösnigen röd ut). (källa)
 5. Koppsten är en sten (vanligen av tegel) som är lagd tvärs mot murlivet i ett förband, d.v.s. med ena kortsidan (även kallad koppsidan) utåt och med en kvartsstens förskjutning. Andra namn är koppförband, koppskift, koppare, bindare, bindsten. Om ett helt skift muras uteslutande av koppstenar kallas detta för ett koppskift. Koppskift förekommer till exempel i förbandstyperna kryssförband, blockförband, holländskt förband och amerikanskt förband. Ett förband endast bestående av skift av koppstenar kallas koppförband. Förbandet används där en stram arkitektur önskas och kan med fördel användas för murning av runda former. Det ska dock inte förväxlas med en vägg av förbländertegel, som endast är ett fasadtegel. (källa)
 6. 10-skiftigt munkförband med springande kopp - Stenarna förskjuts så att skiften upprepar sig efter vart tionde skift. Detta får till effekt att man kan följa en koppsten som "springer" diagonalt uppåt längs med fasaden. (källa)
 7. Avsikten med murförbanden är huvudsakligen att de vertikala fogarna inte skall fortsätta oavbrutet genom flera lager (skift) av stenar, och att även diagonala fogar i möjligaste mån undviks. (källa)
 8. På natten sover de flesta, även om vissa yrken, som till exempel polis, läkare eller brandmän, alltid måste finnas till hands och människor verksamma inom dessa yrkesområden får därför jobba skift. Även om de flesta förskolor ("dagis") är stängda, finns det vissa särskilda nattöppna förskolor, så kallade "nattis". (källa)
 9. En repeater för FM-trafik lyssnar på en frekvens och sänder samtidigt ut det den hör på en annan. Skillnaden mellan dessa frekvenser kallas skift. Av tekniska skäl vill man ha så stort skift som möjligt, eftersom sändande och mottagande antenn vanligtvis sitter monterade mycket nära varandra. På amatörradiobanden inom Europa använder man normalt på 2-metersbandet ett skift på −600 kHz, samt på 70-centimetersbandet ett skift på −2,0 MHz (tidigare +/−1,6 MHz). Detta innebär att en användare exempelvis lyssnar på 434,975 MHz, men sänder på 432,975 MHz. (källa)
 10. Skift – när ett binärt tal flyttas en position åt höger eller vänster. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.