Slamkrypare Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder slamkrypare, varianter, uttal och böjningar av slamkrypare

Slamkrypare synonym, annat ord för slamkrypare, vad betyder slamkrypare, förklaring, uttal och böjningar av slamkrypare.

Vad betyder och hur uttalas slamkrypare

Slamkrypare uttalas slam|kryp|are och är ett substantiv.

Slamkrypare betyder:

Ordformer av slamkrypare

Singular

slamkrypare
obestämd grundform
slamkrypares
obestämd genitiv
slamkryparen
bestämd grundform
slamkryparens
bestämd genitiv

Plural

slamkrypare
obestämd grundform
slamkrypares
obestämd genitiv
slamkryparna
bestämd grundform
slamkryparnas
bestämd genitiv

Slamkrypare är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet slamkrypare

  1. Slamkrypare (Oxudercinae) är fiskar som numera behandlas som en underfamilj inom familjen Oxudercidae. Det finns över 30 arter som förekommer i Afrika, Asien och Oceanien. Vanligtvis lever de i tidvattenszonen och tillbringar en del av dygnet uppe på land där de andas syre och använder sina bröstfenor och stjärt för att röra sig. På land är det aktiva och födosöker, hävdar revir och uppvaktar potentiella partners.
  2. Slamkrypare förekommer i tropiska, subtropiska och tempererade regioner i Afrika, Asien och Oceanien.
  3. Slamkryparnas systematik är omdiskuterad. För närvarande placeras de som en underfamilj i familjen Oxudercidae och ordningen Gobiiformes. Det finns över 30 arter av slamkrypare.
  4. Slamkryparna placeras ibland inom familjen smörbultar (Gobiidae) men sentida molekylära studier stödjer inte denna klassificering. Slamkrypare skulle kunna definieras som smörbultslika oxudercine-fiskar som är fullt ut landlevande under delar av dygnet. Utifrån den definitionen skulle arterna i släktena Boleophthalmus, Periophthalmodon, Periophthalmus och Scartelaos vara slamkrypare. Studier indikerar dock att även det monotypiska släktet Zappa confluentus bör omfattas i gruppen.
  5. Periophthalmus är det artrikaste och mest spridda släktet av slamkrypare. 18 arter har beskrivits. Arten Periophthalmus argentilineatus är en av slamkryparna med störst utbredingsområde och som också är en av de mest välkända. Den förekommer i mangrove och på leriga flodbäddar från Östafrika och Madagaskar, österut till Sundarbans i Bengalen, Sydostasien, norra Australien, sydöstra Kina och södra Japan, och vidare till Samoa och Tongaöarna. It grows to a length of about 9.5 cm Dock indikerar en sentida molekylär studie att P. argentilineatus är ett artkomplex, med minst tre separata utvecklingslinjer, med en i Östafrika, och två i Indo-Malayaiska regionen. En annan art, Periophthalmus barbarus, är den enda smörbultsliknande fisken som förekommer utmed Västafrikas kust.
  6. Slamkryparen har en kroppslängd på mellan 4,5 och 21 centimeter. Ögonen är högt placerade på huvudet, och de skyddas av uttorkning genom regelbundet fuktande i ett vattenfyllt hudveck i anslutning till vardera ögonlob. De två ryggfenorna har oftast starka färger.
  7. Slamkrypare lever vanligtvis i tidvattenzonen och har utvecklat unika egenskaper för att klara sig i detta habitat. Andra arter som lever i dylika miljöer överlever när vattnet drar sig tillbaka genom att antingen gräva ned sig i den våta dyn eller stanna kvar i mindre pölar av vatten. Slamkrypare är istället ganska aktiva när de är uppe ur vattnet, där de födosöker och interagerar med varandra, exempelvis genom att försvara sina revir och uppvakta potentiella partners.
  8. Slamkryparna måste återvända ner i vattnet igen efter ett tag uppe på land. Under flod vilar fiskarna i gångar eller gropar i bottenslammet, vilket även används som lekbon. Fiskäggen vaktas av hanen.
  9. Förutom kräftdjur och andra leddjur ingår även maskar i slamkryparnas diet. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.