Slutstrof Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder slutstrof, varianter, uttal och böjningar av slutstrof

Slutstrof synonym, annat ord för slutstrof, vad betyder slutstrof, förklaring, uttal och böjningar av slutstrof.

Vad betyder och hur uttalas slutstrof

Slutstrof uttalas slut|strof och är ett substantiv.

Ordformer av slutstrof

Singular

slutstrof
obestämd grundform
slutstrofs
obestämd genitiv
slutstrofen
bestämd grundform
slutstrofens
bestämd genitiv

Plural

slutstrofer
obestämd grundform
slutstrofers
obestämd genitiv
slutstroferna
bestämd grundform
slutstrofernas
bestämd genitiv

Slutstrof är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet slutstrof

  1. Rydberg baserar innehållet i dikten i huvudsak på berättelsen om Betlehems stjärna och Jesu födelse så som det beskrivs i Matteusevangeliet 2:1–12 och i Lukasevangeliet 2:1–20. I tredje strofen låter Rydberg stjärnan visa vägen genom jordelivet till det första hemmet, en romantisk symbolik som påminner om slutstroferna i Johan Olof Wallins dikt Hemsjukan. (källa)
  2. Litteraturvetaren Olle Holmberg skriver i Samlaren 1925 om Wallins text "Den är en världslig dikt mer änågon annan i vår psalmbok, ty den nämner inte Guds namn. Den är en naturdikt, kärleksdikt, dödsdikt som förefaller att ha kunnat födas utanför den speciella psalmtraditionen och utan att bära på hymnernas gamla arv." Han skriver vidare "Psalmen 481 är emellertid också den en psalm och inte en profandikt. Den tillhör en psalmistisk tradition. Den har litterära anförvanter på nära håll. Det enda antika i dikten är rytmen. Denna bygger nämligen på det sapfiska versmåttet ", och vidare "I många avseenden är psalmen 481 en naturdikt." I Svenska Akademiens utgåva Den gamla psalmboken från 2001 kommenteras Wallins text så: "Bibelcitaten och bibelanspelningarna är ovanligt få i denna Wallinpsalm, där själens osaliga sökande går från orons vågor över det aningsfulla (romantiskt/platonska) sökandet i naturen till de stegrat trösterika (och med ens påtagligt bibliska slutstroferna.". (källa)
  3. Vattenplask är en dikt av Viktor Rydberg. Den publicerades första gången år 1863. Särskilt den om det uppväxande släktet rätt pessimistiska slutstrofen ("vi ana furstar där barn vi blicke, men vuxna kungar vi finna icke") har ofta blivit citerad. (källa)
  4. Evert Taube presenterar i slutstrofen en sensmoral där han tydligt tar ställning mot rasdiskriminering och apartheid, något som 1936 utgjorde självklara och legala skillnader i människovärde i stora delar av världen: "Nej, hellre snälla, svarta barn än vita i Sing-Sing!". (källa)
  5. På Glumslövs kyrkogård, där han vilar med makan Annika, har gravstenen inskriptionen: "Själv sjöng jag blott en liten stund, Sjung för mig evigt, Öresund". Texten är hämtad från slutstrofen i Jönssons dikt "Arv och Eget" som tonsatts av Östen Warnerbring på albumet Skåne. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.