Smed Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder smed, varianter, uttal och böjningar av smed

Smed synonym, annat ord för smed, vad betyder smed, förklaring, uttal och böjningar av smed.

Vad betyder och hur uttalas smed

Smed uttalas smed och är ett substantiv -en -er.

Ordformer av smed

Singular

smed
obestämd grundform
smeds
obestämd genitiv
smeden
bestämd grundform
smedens
bestämd genitiv

Plural

smeder
obestämd grundform
smeders
obestämd genitiv
smederna
bestämd grundform
smedernas
bestämd genitiv

Smed är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Smed på Engelska

  • smith - blacksmith

Hur används ordet smed

  1. Den hantverkare som arbetar med grovplåt benämns vanligen grovplåtslagare eller smed. (källa)
  2. Franz Neruda engagerade sig i brunnens musikaliska liv, inte som cellist utan till blåsarna tillfogade han en triangel. Instrumentet "förfärdigades under hans egen uppsikt av en smed i Medevi och trakterades regelbundet varje kväll av honom själv". Han syns på Gustaf Näsströms foto från 1890-talet som annars visar en blåsarkvintett med en klarinett bredvid de fyra bleckblåsare, samt bas- och tenortrummor . På Brunnsorkesterns foto daterat 1912 ser vi vad som förmodligen är sex bleckblåsare i uniform samt två yngre civilklädda trummspelare, bass och tenor. (källa)
  3. Burt Reynolds – Quint Asper, smed (1962–1965). (källa)
  4. -halva är ett efterled i en yrkesbeteckning inom skråyrkena. Det syftar på en lärling, ännu inte fullärd hantverkare, till exempel smedlärling, "halv smed". Det kunde även användas som skällsord för en dålig hantverkare. Exempel på yrken med efterledet "-halva" är: skomakarhalva, smedhalva och dränghalva. (källa)
  5. En grovplåtslagare formar och monterar detaljer av grovplåt, balk och liknande. Grovplåtslagare arbetar vid smidesverkstäder, fartygsbyggen, med tillverkning och resande av stålkonstruktioner med mera. Innan de svetsade stålkonstruktionernas tid var nitning och diktning vanliga arbetsuppgifter. Numera ingår ofta även svetsning. Särskilt när svetsning ingår kallas yrket ofta numera för smed och grovplåtslagare. (källa)
  6. Smide är en process där en metall bearbetas så att plastisk deformation uppstår. Plastisk deformation innebär att man flyttar om i strukturen av atomer och molekyler i metallstycket. Det finns två typer av smide, kallsmide och varmsmide. Idag förekommer kallsmide hos plåtslagaren. Generellt så läggs metallstycket på ett städ och med hjälp av hammarslag förändrar man materialets inre struktur och därmed uppnår materialet den form smeden vill ha. (källa)
  7. Smed är ett hantverksyrke. En smed ägnar sig åt smide. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.