Smidig Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder smidig, varianter, uttal och böjningar av smidig

Smidig synonym, annat ord för smidig, vad betyder smidig, förklaring, uttal och böjningar av smidig.

Synonymer till smidig

Vad betyder och hur uttalas smidig

Smidig uttalas smid|ig och är ett adjektiv -t -a.

Smidig betyder:

Ordformer av smidig

Böjning (i positiv) smidig en ~ + subst. smidigt ett ~ + subst. smidiga den/det/de ~ + subst. smidige den ~ + mask. subst. Komparation smidigare en/ett/den/det/de ~ + subst. smidigast är ~ smidigaste den/det/de ~ + subst.

Smidig är ett adjektiv

Adjektiv är en ordklass. Orden i denna ordklass anger egenskaper som stor eller grön, eller tillstånd som stängd eller öppen. Adjektiv talar om hur någonting annat (ofta ett substantiv) är eller uppfattas, till exempel "en fin bil". En vanlig minnesramsa (som även finns i många andra varianter) är: ”Adjektiven sedan lär, hurudana tingen är, till exempel sur och tvär.” Själva ordet "adjektiv" kommer av latinets adjectivum (av adjicere, tillägga).

Andra språk

Smidig på Engelska

  • pliable, supple, flexible - she was young and lithe, a convenient method, a soft material

Hur används ordet smidig

  1. Minigrävare är en smidig maskin i viktklassen 0.5 - 8 ton som uteslutande är utrustad med larvbandsdrivning. (källa)
  2. Framställningen av såpa sker genom förtvålning av det vegetabiliska fettet med kalilut (kaliumhydroxid) och efterföljande inkokning. Den glycerol som frigöres avlägsnas inte, till skillnad mot vad som görs vid tillverkning av tvål, vilket bidrar till att ge såpan en smidig konsistens. (källa)
  3. Hamiltonstövaren har en rektangulär kropp som är smidig och kraftfull utan att verka tung. Den är något kortare i kroppen än finsk stövare och har ett elegantare huvud. Hamiltonstövaren är alltid trefägad med vita tecken och svart sadel. (källa)
  4. Den första svenska enmansmotorsågen var Be-Bo som tillverkades av AB Bergborrmaskiner i Varberg i samarbete med Göteborgs Lättmetallgjuteri AB. Sågen kom ut på marknaden 1949 och vägde 20 kg. Svärdet gick att vinkla för fällning och kapning. I instruktionsboken kunde man läsa att kvistningsarbete kunde vara tröttande. Vidare smidig att arbeta med var den inte heller, men en motoriserad skogshuggare effektiviserade sig flera hundra procent tack vare Be-Bo. I stället för ett träd varannan timme fälldes, kvistades och kapades fyra per timme. Be-Bo blev en stor framgång på den svenska marknaden och när de båda företagen senare gick samman tog de ett namn som syftade på deras lyckade samarbete, kort och gott, AB Partner. I Sverige var Partner en av de tre ledande tillverkare tillsammans med Jonsereds Fabrikers AB (Raket) och Husqvarna. Alla tre köptes upp av Electroluxkoncernen 1977-1979. Partner är nerlagt medan Husqvarna och Jonsered tillverkas i Husqvarnas fabrik i Huskvarna. (källa)
  5. Lera måste göras smidig innan den används för drejning och dylikt. Viktigt att tänka på innan bearbetning påbörjas är att göra leran homogen det vill säga att arbeta bort eventuella kvalitetsskillnader, luftbubblor med mera i lermassan genom att slå leran, knåda eller att köra i en så kallad lerkvarn. Lera man köper i paket från lerfabriker numera är färdigbearbetad och luftfri, och behöver inte förberedas för användning. Formning av materialet kan ske med händerna, med verktyg eller i någon form. (källa)
  6. Flykten är smidig och tystlåten, med glidande inslag och de brukar röra sig från träd till träd. Den kan ofta påminna om en stor mes då den klänger upp och ned i grenarna. (källa)
  7. Håll huden ren, torr och smidig. (källa)
  8. Relästation eller repeater (från engelskans: 'repeat' – repetera) är i radiosammanhang en sändare/mottagare som återutsänder en radiosignal som annars inte hade nått fram till mottagaren. Där sändare och mottagare ligger i radioskugga från varandra, antingen på grund av terräng eller bebyggelse (stadsmiljö), kan en högt placerad relästation nå båda parter och länka trafiken vidare. Med repeater blir det möjligt att nå fram över långa avstånd även med mycket liten och smidig utrustning, såsom handhållen portabelradio eller en liten antenn på ett biltak. Kommersiell mobiltelefoni fungerar enligt denna princip. (källa)
  9. Tvätta händer, ansikte och kläder när du haft kontakt med smittade djur. Torr hud är mer mottaglig för bakterier och svampangrepp och därför är det viktigt att hålla huden mjuk och smidig med mjukgörande krämer om man har tendens till torr hy. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.