Smink Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder smink, varianter, uttal och böjningar av smink

Smink synonym, annat ord för smink, vad betyder smink, förklaring, uttal och böjningar av smink.

Synonymer till smink

Andra språk

Smink på Engelska

 • greasepaint, make-up, rouge - use make-up

Hur används ordet smink

 1. En handväska är en mindre typ av väska, lagom i storlek för att kunna bäras i handen, även om de i perioder också kan ha axelband, avsedd för nödvändiga föremål såsom börs, plånbok, näsdukar, smink, mobiltelefon, nycklar och liknande. Handväskor används huvudsakligen av kvinnor, även om liknande väskor för herrar har förekommit under senare delen av 1900-talet, mest som så kallade handledsväskor. (källa)
 2. I dag avses ofta i bildlig och överförd betydelse en mycket, vanligen av ungdomar, beundrad kändis, framförallt artister och idrottare, och ska i dessa fall särskiljas från "hjältar". Sådana idoler antas i förefintliga fall spela roll för ungdomarnas individuationsprocesser och förklaras med att en identifikation med kändisen upplevs som ett sätt att själv bli framgångsrik senare i livet på, och därmed eventuellt påverka självkänslan och självbilden hos beundraren. Idolers påverkan kan sträcka sig till trosuppfattningar, värderingar, livsstil, klädesval, smink, och beteenden hos ungdomarna. Detta slags idoler räknas som en del av amerikaniseringen av den globaliserade kulturen. Studier från Japan visar att idoler brukar som regel vara, eller framställa sig som om de vore, unga, samt inte vara överdrivet talangfulla vad beträffar sång- eller dansteknik, utan framtagna av marknadskrafter för kommersiella syften. Popstjärnor blir idoler vanligen för att de förkroppsligar äran i att på kort tid tillförskaffa sig rikedomar, makt och berömmelse, och blir därför, och på grund av fysisk attraktivitet, fåfänga och ungdomlig glamour, föremål för romantiska fantasier hos beundrarna. Dessa idoler är en del av den postmoderna kulturen som kännetecknas av hedonism, konsumerism och romanticism vilka egenskaper som i föreliggande fall gestaltas massmedialt och populistiskt och som tar avstånd från traditionella värderingar, men i stället står för irrationalitet och antiintellektuella värderingar. Idolskap har också studerats i termer av marknadskrafter där kändisen betraktas som vilket företag som helst som säljer produkter och önskar framgång därtill. Detta förutsätter allmänhetens uppmärksamhet och dess positiva reaktioner, vilket massmedia (i synnerhet tabloider) deltar i att skaffa kändisen genom att dramatisera deras liv och leverne, medan kändisen å sin sida deltar i produktlanseringen av sig själv genom att företa sig avvikande handlingar och genom att med exempelvis intervjuer styra över allmänhetens intryck. (källa)
 3. Färgämnet får sin röda färg från karminsyra (C22H20O13, E-nummer E120) som förekommer naturligt i koschenillsköldlöss (Dactylopius coccus) och framställs genom att lushonor torkas och krossas. Det används i växtfärgning med traditionella metoder samt i godis, läskedrycker, smink, färgprodukter, korv med mera. (källa)
 4. Kollagen används i till exempel korvskinn och i visst smink. (källa)
 5. Kosmetika, skönhetsmedel eller skönhetsprodukt är ett samlingsnamn för produkter som är avsedda för rengöring, vård eller sminkning av hud och hår. Det omfattar produkter som smink, till exempel puder eller läppstift, men även hudkrämer, rengöringsprodukter och liknande. Kosmetika är produkter som kan användas som smink på hud, att rengöra med eller till håret. (källa)
 6. Läppstift är ett smink som har använts sedan antikens Egypten då det var socialt accepterat för båda könen och ansågs ha en magisk kraft. Till en början användes röd ockra som blandades med vatten och duttades på läpparna. Bruket kom via Grekland och Rom till övriga Europa. Under medeltiden sminkade sig även nunnor vilket torde bero på att många kom från högre samhällsklasser. Klostren var även viktiga producenter av läppstift som tillverkades av blod och fett, ibland tillsammans med arsenik, samt krossade fiskfjäll. (källa)
 7. Lösögonfransar eller lösfransar är konstgjorda ögonfransar och nämns redan i de litterära källorna från det antika Egypten och från "det gamla Rom". Från tiden omkring 2000 f.Kr. nämns att damerna vid faraos hov använde lösfransar av avryckta flugben eller pälshår. Författaren Ovidius skriver bland annat i sin bok Ars Amandi (från omkring 100 e.Kr.) hur damerna gjorde sig fina med hjälp av lösfransar och smink. Det finns utförliga noteringar om vad man använde och hur man använde de olika kosmetiska preparaten. (källa)
 8. Mascara (även maskara) är en typ av smink som används för att måla ögonfransar, få dem att verka längre och tjockare för att ge ögat ett "öppnare" utseende och en piggare look. Mascara kallades förr i tiden för ögonfranstusch innan den nya beteckningen dök upp i svenskan första gången 1949. Mascaran än också till för att ge ögonfransarna volym och kan få ögonen att se större ut. Det finns mascaror som är vattenfasta, och kan inte avlägsnas enbart med vatten. Det finns också mascaror som inte rinner om det till exempel regnar. För att tvätta bort den använder man varmt vatten, håller kvar greppet om ögonfransarna ett tag och drar sedan av mascaran. (källa)
 9. Sparande för framtiden är vanligt bland både flickor och pojkar som får vecko- eller månadspeng. Det vanligaste inköpet för pengarna som spenderas är godis, vilket ungefär hälften av barnen lägger delar av pengarna på. Förutom godis konsumerar flickor främst kläder och smink, fika/snabbmat och glass/frukt för vecko-/månadspengarna, medan pojkar främst konsumerar TV/datorspel. (källa)
 10. En mindre, till medelstor väska, lagom i storlek för att kunna bäras i handen avsedd för mindre personliga föremål som plånbok, näsdukar, smink, mobiltelefon, nycklar etc. Handväskor är ofta en modeaccessoar och används huvudsakligen av kvinnor, även om liknande väskor för herrar förekommer. En mycket liten variant är den så kallade handledsväskan. Portfölj är en sorts handväska som i stor utsträckning använts av män. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Populärast:

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.