Socken Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder socken, varianter, uttal och böjningar av socken

Socken synonym, annat ord för socken, vad betyder socken, förklaring, uttal och böjningar av socken.

Synonym till socken

Vad betyder och hur uttalas socken

Socken uttalas socken [sok´- el. såk´-] och är ett substantiv socknen socknar.

Socken betyder:

Ordformer av socken

Singular

socken
obestämd grundform
sockens
obestämd genitiv
socknen
bestämd grundform
socknens
bestämd genitiv

Plural

socknar
obestämd grundform
socknars
obestämd genitiv
socknarna
bestämd grundform
socknarnas
bestämd genitiv

Socken är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Socken på Engelska

  • parish - parish church

Hur används ordet socken

  1. Garde socken – en socken på Gotland. (källa)
  2. I början på 1700-talet förbjöds allmogen i Sverige att resa runt i landet och köpa upp skinn att bereda för att sedan sälja. En anpassning skedde och skinnare började istället gå runt på landsbygden och bereda skinn hemma hos kunden. Detta fick särskilt stor utbredning i Malungs socken i Dalarna och ett känt begrepp är Malungsskinnare. (källa)
  3. det största är Uggarde rojr i Rone socken. Även skeppssättningar från bronsåldern är vanliga, sevärda är bland annat de i Gnisvärd och Gannarve. (källa)
  4. Grums var och är kyrkby i Grums socken. Efter kommunreformen 1862 kom orten att ligga i Grums landskommun och i denna inrättades 26 maj 1939 municipalsamhället Grums. 1948 ombildades landskommunen, med municipalsamhället, till Grums köping, där Grums bebyggelse ytmässigt bara omfattade en mindre del av köpingskommunen. 1971 uppgick köpingen i Grums kommun där Grums sedan dess är centralort. (källa)
  5. Gryt, Östra Göinge kommun – en kyrkby i Gryts socken i Östra Göinge kommun. (källa)
  6. Gränsbo är en småort i Trelleborgs kommun i Äspö socken och Östra Klagstorps socken belägen mellan Klagstorp och kyrkbyn Äspö. (källa)
  7. Gränsmärken har använts först och främst för att skilja en fastighet från en annan, men också för att utvisa administrativa indelningar såsom socken-, härads- och länsgräns. Moderna gränsmärken mellan fastigheter är ofta rör nedslagna i marken, hål borrade i berg eller dubbar fästade i berg. (källa)
  8. Gräv är en småort och by i Gagnefs socken i Gagnefs kommun. Den ligger vid riksväg 70. En mindre obebodd del ligger i Leksands kommun. (källa)
  9. Gullkrage nyintroducerades till Sverige 1824 då slottsherren Holger Rosencrantz importerade säd till Skottorps slott i Halland. Fartyget som säden kom med strandade emellertid utanför byn Hålabäck (Holabäck) i Harplinge socken.a)  Byamännen plundrade fartyget, sådde den rövade säden och spridde på så sätt ogräset gullkrage. a) Förväxla ej med Hålabäck i Kungsbacka. (källa)
  10. Till Sverige kom gungstolen på 1800-talet. Ett av de äldsta beläggen är en akvarell från Sunne prästgård i Värmland 1852 där en gungstol finns avbildad. Två interiörbilder från Johan Hellbergs hem i Stockholm målade av Johan Zacharias Blackstadius 1856 återger också en gungstol. Likaså finns en gungstol i en modell av huvudbyggnaden på Remningstorps herrgård som idag finns på Nordiska museet. Modellen är tillverkad 1865 men kopierad efter byggnadens inredning som införskaffades i början av 1850-talet. Dessa gungstolar var alla av så kallad "bostontyp", av svarvade pinnar och ett överstycke i senempire. Under 1860-talet börjar gungstolar tillverkas i Sverige i större skala. Småland blev tidigt ett centrum för gungstolstillverkningen, men även i södra Östergötland, Västergötland gjordes gungstolar för avsalu under 1860- och 1870-talen. Även i Östervåla socken och på vissa håll runt Siljan förekom tillverkning av gungstolar för avsalu under 1800-talet. Under slutet av 1800-talet kom den "amerikanska gungstolen" med meden placerad på en bock och fastsatt med en stålfjäder på modet. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.