Soldis Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder soldis, varianter, uttal och böjningar av soldis

Soldis synonym, annat ord för soldis, vad betyder soldis, förklaring, uttal och böjningar av soldis.

Vad betyder och hur uttalas soldis

Soldis uttalas sol|dis och är ett substantiv -et.

Ordformer av soldis

Singular

soldis
obestämd grundform
soldis
obestämd genitiv
soldiset
bestämd grundform
soldisets
bestämd genitiv

Soldis är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet soldis

  1. Marc Chagall Stilleben med blommor och fruktkorg, Paul Gauguin Marin och Claude Monet Pilar i soldis är några av tavlorna här tillsammans med Pablo Picassos Akrobatfamilj och Vincent van Goghs Olivskog. (källa)
  2. Alfhild är i Gesta Danorum en kungadotter som uppvaktas av kung Alf. Enligt Viktor Rydberg återspeglar denna historia en fornnordisk myt om en förening mellan en soldis och guden Heimdall. (källa)
  3. Han var son till disponenten Anders Sjöholm och Helena Möller och från 1924 gift med Ruth Astrid Lindelöv. Efter utbildningen vid Slöjdföreningens skola i Göteborg 1916 studerade han vid Teknisk Selskabs Skole i Köpenhamn 1920 och kombinerade studier och praktikarbete vid Møller och Bøgelys Keramik i Snekkersten och P Ibsens Enkes Terracottafabrik i Köpenhamn. Han anställdes därefter som keramiker vid Andersson och Johansson i Höganäs men etablerade efter kort tid en egen keramikverkstad vid Lerbergsvägen. Vid sidan av sitt arbete som keramiker var han verksam som bildkonstnär och utförde landskapsmålningar från Öresundskusten med båtar, stränder och havet allt insvept i en tunn slöja av soldis. Han medverkade i utställningarna Kulla-konst i Höganäs och Helsingborgs konstförenings utställningar på Vikingsbergs konstmuseum samt i utställningen Hemslöjd på Liljevalchs konsthall. (källa)
  4. Ett företag som förknippas med direktbilder är Polaroid och dess grundare Edwin Land. Det är en lång utveckling inom foto och fotokemi som leder fram till direktbilder. Det vanliga mörkrummet består av skålar med framkallningsvätskor där kopiorna läggs i olika bad för att en bild skall framträda och bli hållbar. De första fotoautomaterna fungerade på liknande sätt såsom en fotostatkopieringapparat. Fotot exponerades och omvändningframkalldes och fixerades. Det var viktigt att minimera antalet bad och inom fotokemin utvecklades vätskelösningar såsom fixerande framkallare mm. Inom flyget utvecklades en apparat som kunde ta infraröda bilder som trängde igenom soldis och snabbt levererade bilder till piloterna. För att direktbilderna skulle bli hanterliga måste framkallningsvätskorna på något sätt byggas in i det oexponerade fotografiet. Detta görs genom att vätskorna ersätts med en gel. Det krävs också neutraliserande kemikalier som påverkar framkallningen och gör bilden hållbar. När fotot är exponerat kan de olika skikten av kräm aktiveras så att en bild framträder. Grundprincipen i Polaroids kamera system bygger på färgämneesdiffusion. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.