Sorg Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder sorg, varianter, uttal och böjningar av sorg

Sorg synonym, annat ord för sorg, vad betyder sorg, förklaring, uttal och böjningar av sorg.

Synonymer till sorg

Vad betyder och hur uttalas sorg

Sorg uttalas sorg och är ett substantiv -en -er – Sammansättningsfog, se resp. ord..

Ordformer av sorg

Singular

sorg
obestämd grundform
sorgs
obestämd genitiv
sorgen
bestämd grundform
sorgens
bestämd genitiv

Plural

sorger
obestämd grundform
sorgers
obestämd genitiv
sorgerna
bestämd grundform
sorgernas
bestämd genitiv

Sorg är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Sorg på Engelska

  • distress, sorrow, regret, grief - mourning ceremony, carefree, mourning, light-hearted, with grief in one', s heart

Hur används ordet sorg

  1. En i princip enig amerikansk kritikerkår sågade fågelmannens försök att göra kännbart drama av tillfälligheternas spel. "Tillkämpat", "manipulativt", "inställsamt". "Talky like a french movie", klagade någon. Allt helt sant men ändå rätt småtrevligt. Om man nu gillar filmer med smort munläder och berättelser som handlar om berättande, så kan man gott ge den här emotionellt baserade rövarhistorien om kärlek och sorg en chans. I alla fall lite senare, när den kommer strömmad. (källa)
  2. Stallet - en föreställning om flockbeteendeRival, Stockholm. Regi Sissela Kyle, med humorguppen Stallet och en gästartist varje måndag. Musik: Min stora sorg. Längd: 90 minuter utan paus. (källa)
  3. Glädje är ett känslotillstånd av tillfredsställdhet. När man är glad är man lycklig eller road, det är en positiv känsla. Människor uttrycker ofta glädje genom att le. Enligt svenska glädjeforskare är givandet till ens omgivning en stark anledning till glädje. Motsatser till glädje kan vara sorg och vrede. (källa)
  4. Det var vanligt förr, från 1650-talet och fram till 1800-talet, att de familjer som hade råd tryckte hela likpredikan hos ett boktryckeri. Idag finns tusentals likpredikningar bevarade. Det var vanligt att man även infogade en kort biografi som berättade om den avlidnes liv och yrkesverksamhet, föräldrar och ibland även far- och morföräldrar, samt den avlidnes make/maka och deras barn. Den religiösa predikan kunde bestå av upp till 20–30 sidor med böner med mera som skulle ge de sörjande hjälp till en värdig sorg av sin avlidne familjemedlem. (källa)
  5. Gråt framkallas framför allt av känslor som upplevs som negativa, exempelvis sorg och förtvivlan, men kan även framkallas av oerhörd lycka eller andra starkt upplevda känslolägen. Gråt kan också framkallas på grund av fysisk smärta. Precis som skratt och gäspningar tenderar gråt vara socialt "smittsamt". (källa)
  6. I filmen Känn ingen sorg från 2013 som bygger på låtar skrivna av Håkan Hellström skymtar Hellström själv förbi som gatumusiker. Ebbot Lundberg och Freddie Wadling skymtar också förbi som "A-lagare". (källa)
  7. Huskors är ett gammalt ord i svenskan, belagt sedan 1582, med betydelse lidande i hemmet, familjesorg eller privat sorg. Sedan 1700-talet är det också belagt i en mer skämtsam mening, som en vardaglig benämning på en person som plågar sin omgivning i hemmet (särskilt om en kvinna). Referenser till ordet, och olika gestaltningar av huskors, finns det gott om i 1900-talets populärkultur. Bland annat i Oscar Wennersten folklustspel Bröderna Östermans huskors som satts upp ett flertal gånger och även filmats fem gånger och gjorts till musikal. Bröderna Östermans huskors handlar om de tre lata skärgårdsbröderna Österman som städslar en hushållerska, när hushållerskan tar befälet på gården vill gubbarna göra sig av med henne. (källa)
  8. I många stamsamhällen är hämnd ett legitimt skäl till mord och våld. I stamsamhällen kan rädsla för hämnd fungera våldshämmande mellan olika grannfolk, hålla tillbaka plundrare, och blodshämnd ligga till grund för mellanfolkliga konflikter. Det vill säga att idén om hämnd reglerar samvaron. I vissa stamsamhällen (till exempel yonomamöindianer) uppfattas aggression som en naturlig reaktion på sorg, samt att denna aggression är en kraft som behöver utlopp i form av blodspillan. (källa)
  9. Ett enda val kan förändra dig eller förgöra dig. Men varje val har konsekvenser, och när oroligheter väller upp i falangerna omkring henne måste Tris Prior fortsätta att försöka rädda dem hon älskar - och sig själv - samtidigt som hon brottas med svåra frågor om sorg och förlåtelse, identitet och lojalitet, politik och kärlek. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.