Spolmask Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder spolmask, varianter, uttal och böjningar av spolmask

Spolmask synonym, annat ord för spolmask, vad betyder spolmask, förklaring, uttal och böjningar av spolmask.

Vad betyder och hur uttalas spolmask

Spolmask uttalas spol|mask och är ett substantiv -en -ar.

Ordformer av spolmask

Singular

spolmask
obestämd grundform
spolmasks
obestämd genitiv
spolmasken
bestämd grundform
spolmaskens
bestämd genitiv

Plural

spolmaskar
obestämd grundform
spolmaskars
obestämd genitiv
spolmaskarna
bestämd grundform
spolmaskarnas
bestämd genitiv

Spolmask är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet spolmask

  1. Spolmask (Ascaris lumbricoides), är en storvuxen parasitisk rundmask som infekterar människor. Parasiten är en av våra vanligaste tarmparasiter, som livnär sig på näringsinnehållet i tunntarmen. Infektionen kallas för spolmasksinfektion (Ascariasis) , och är vanligast i miljöer med dålig hygien och i samhällen med låg socioekonomisk status . Barn smittas oftare än vuxna. Maskarna sprids som ägg med människans avföring. En individ smittas genom att svälja ägg som därefter kläcks och utvecklas till en larv. Larven penetrerar tarmväggen och transporteras via blodet till lungorna. Från lungorna tar sig larverna vidare till halsen där de sedan sväljs ner igen och utvecklas till en könsmogen spolmask.
  2. Ascaris lumbricoides beskrevs och namngavs av Carl von Linné år 1758. Inom släktet finns också en närbesläktad art, Ascaris suum, spolmask hos svin, som beskrevs av Goeze år 1782. Det var länge oklart om dessa verkligen var olika arter. Det är nu visat att de utgör två reproduktivt åtskilda arter med skillnader i morfologiska egenskaper . De är svåra att skilja från varandra om man jämför deras utseende.
  3. Spolmask hos hund (producerad av Pet Vet Kamu). (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.