Sprit Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder sprit, varianter, uttal och böjningar av sprit

Sprit synonym, annat ord för sprit, vad betyder sprit, förklaring, uttal och böjningar av sprit.

Synonymer till sprit

Vad betyder och hur uttalas sprit

Sprit uttalas sprit och är ett substantiv -en.

Ordformer av sprit

Singular

sprit
obestämd grundform
sprits
obestämd genitiv
spriten
bestämd grundform
spritens
bestämd genitiv

Sprit är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Sprit på Engelska

  • alcohol, spirits

Hur används ordet sprit

  1. Exempelvis kallas sockerdricka eller vichyvatten blandad med brun sprit, till exempel eau de vie, för mahognygrogg. Sockerdricka med klar sprit (till exempel vodka eller brännvin, ofta Renat), kallas silvergrogg. (källa)
  2. För spritdrycker avser helflaska numera vanligen 70 centiliter (700 ml). Smeknamn som "hela" eller "helrör" förekommer också på denna flaskstorlek. Helflaskor sprit på 750 ml, samma som för vin, infördes i Sverige i samband med motbokens avskaffande, men är numera ovanliga. Halvflaskor av sprit är vanligen på 350 ml. Flaskstorlekarna som 200 ml, 250 ml och 500 ml förekommer också. (källa)
  3. Hembränning betecknar olovlig framställning av spritdryck eller annan dryck innehållande etanol. När sprittillverkning i hemmet varit tillåten har benämningen varit husbehovsbränning. Sprittillverkning för eget bruk har varit förbjuden i Sverige sedan 1855. Samma år infördes också spritskatt. (källa)
  4. Huskurer går ofta i arv inom släkten och kan ha sitt ursprung både i äldre läkemetoder, i folktro och i magi. Ofta utnyttjas sådana ingredienser som honung, sprit och diverse växtdelar i huskurerna. I regel gör dagens huskurer ingen direkt skada och en del är även direkt välgörande men de kan göra indirekt skada vid allvarliga sjukdomar om man föredrar huskuren framför modern medicin. I andra fall har läkarna nu börjat studera gamla huskurer lite närmare för att utvärdera om de kan vara ett alternativ till medicinering. Ett sådant exempel är lindrig depression där örten johannesört studeras som alternativ till traditionella mediciner. (källa)
  5. De recept som baseras på att hälla på kaffe tills något inte längre syns och därefter hälla på sprit till det åter syns kräver en kopp som är smalare i botten och vidare mot toppen, så att koncentrationen av kaffe minskar mer än höjden av vätskepelaren ökar då man häller på spriten. I ett cylindriskt kärl kommer inte myntet att framträda då det enligt Beers lag är omöjligt eftersom absorptionen av ljus är proportionell mot koncentrationen. (källa)
  6. Karburatorsprit, K-sprit, kan tillsättas i bensin för att förhindra uppkomst av isproppar . Karburatorsprit har låg fryspunkt men huvudsättet den verkar på är att den blandar sig med (är löslig i) vatten, vilket inte bensin gör. K-sprit blandar sig utmärkt i bensin dessutom. Därför agerar K-spriten i blandningen ungefär som tvätt- och diskmedel gör för fett och vatten. K-spriten förebygger bildning av isproppar i vattnet genom att förhindra separation mellan vattnet och bensinen. (källa)
  7. Langning är i detta sammanhang benämningen på den brottsliga handling då någon köper ut, säljer, lånar ut eller ger bort starköl, vin eller sprit till en person under 20 år. För folköl gäller åldersgräns 18 år. (källa)
  8. Emetika är ämnen som framkallar kräkning. Dessa används ofta vid förgiftningar när maginnehållet behöver tömmas innan toxinerna hinner tas upp av kroppen. En annan tillämpning är denaturering av T-sprit (etanol, som inte är avsedd för förtäring). (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Populärast:

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.