Stad Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder stad, varianter, uttal och böjningar av stad

Stad synonym, annat ord för stad, vad betyder stad, förklaring, uttal och böjningar av stad.

Synonymer till stad

Vad betyder och hur uttalas stad

Stad uttalas stad och är ett substantiv -en -er.

Stad betyder:

Ordformer av stad

Singular

stad
obestämd grundform
stads
obestämd genitiv
staden
bestämd grundform
stadens
bestämd genitiv

Plural

stader
obestämd grundform
staders
obestämd genitiv
staderna
bestämd grundform
stadernas
bestämd genitiv

Stad är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Stad på Engelska

 • city, town - urban environment, metropolis, big city, built-up area, the city of Göteborg

Hur används ordet stad

 1. Galen (stad) – en stad i delstaten New York, namngiven efter Galenos. (källa)
 2. Galgbacken låg i regel utanför staden och gärna på en kulle eller backe. I Stockholm har galgbacken flyttat från sin plats på Stigberget på Södermalm (se Galgberget, Södermalm) ut i periferin söder om Skanstull (se Galgbacken, Hammarbyhöjden) allteftersom staden har vuxit. Galgen var i regel ett permanent bygge i motsats till en tillfälligt uppsatt schavott, som oftast återfanns på det mest centrala torget. Galgen på Stigberget och Hammarbyhöjden hade en hög murad underbyggnad som kröntes av tre höga stenpelare med grova bjälkar däremellan under vilka de dödsdömda hängdes. Avrättningarna var offentliga och var sig själv till straff och androm till varnagel (till straff för brottslingen och varning för de andra). På Stigbergets galgbacke kunde det ibland hängas tio personer samtidigt, men då var kapacitetstaket nått. (källa)
 3. Galt – en tidigare stad i inkorporerad Cambridge, Ontario. (källa)
 4. Galva är en stad i Henry County i staten Illinois i USA. Den har 2758 invånare (2000). (källa)
 5. Garnison (av frankiska garir, germ. werjan, jfr värja, även fr. garnir förse, utrusta), sammanfattningen av alla de trupper, vilka är förlagda, "garnisonerade", inom samma stad, fästning eller annan ort (garnisonsort). All den tjänstgöring, som avser ordningens upprätthållande, vaktgöring, parader, gudstjänster o.s.v. sammanfattas vanligen under benämningen garnisonstjänst. (källa)
 6. Det finns system av gasledningar i en del hus, vanligen för köksspis men ibland också för varmvattenberedning. I regel levereras gasen till detta från ett större gasrörsnät som ofta täcker en hel stad. Det nyttjas allt mindre och är på många håll helt ersatt av elektriska anläggningar. (källa)
 7. En gata är en väg i stadsmiljö, ett långsträckt stycke av markytan i en stad, avsedd att främja trafik, av gående eller fordon, och därmed sammanlänka olika regioner och fastigheter i staden. Ordet gata syftade ursprungligen på en väg som gick mellan inhägnader, exempelvis hagar, tomter eller byggnader. Ordet väg används idag framförallt om landsvägar. En smal gata avgränsad av höga murar eller hus kallas gränd. En gata som endast på ett ställe har kontakt med det övriga vägnätet kallas återvändsgata. (källa)
 8. Gatubelysning omfattar ett system av lysanordningar, så kallade lyktstolpar eller gatlampor, som används för att lysa upp gatorna i en stad eller tätort under dygnets mörka timmar, dels för att trafikanter skall se bättre, men även för att göra orten tryggare från brottslingar. (källa)
 9. Senare vidgades begreppet genom att en plats, en stad och så vidare hade sin genius, "skyddsande", som vanligen föreställdes och avbildades i form av en orm. Även genier för familjer, samfund och så vidare omtalas. (källa)
 10. Om ett föremål är fästat vid sköldkanten endast på en sida, så kallas det framkommande (om det är ett föremål), framstigande (om det är en varelse) eller framväxande (om det är en växt) eller motsvarande. Förledet är upp- om bilden är fästad vid fältets nederkant. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.