Stafett Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder stafett, varianter, uttal och böjningar av stafett

Stafett synonym, annat ord för stafett, vad betyder stafett, förklaring, uttal och böjningar av stafett.

Vad betyder och hur uttalas stafett

Stafett uttalas staf|ett [-et´] och är ett substantiv -en -er.

Ordformer av stafett

Singular

stafett
obestämd grundform
stafetts
obestämd genitiv
stafetten
bestämd grundform
stafettens
bestämd genitiv

Plural

stafetter
obestämd grundform
stafetters
obestämd genitiv
stafetterna
bestämd grundform
stafetternas
bestämd genitiv

Stafett är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Stafett på Engelska

  • relay race - relay race, baton

Hur används ordet stafett

  1. Längdsporten har ägnat ett par decennier åt att krita griffeltavlan full av nya grenar, nya regler, nya format. In med skejt, sprint, skidbyten, sprintstafett, minitourer, slalombackar, maxlängder på stavar och stakzoner. (källa)
  2. Lagkapp är simsportens motsvarighet till stafett. Det vanligaste är att man simmar en lagkapp i Medley eller Frisim. Vanligast är att varje lag består av 4 personer. Den första personen som ska simma startar till en startsignal, de 3 andra i laget startar när den som simmat före sätter handen i kaklet. Den som simmar först i laget, kan slå personligt rekord på sträckan och få den nya tiden som anmälningstid, men de 3 andra som inte startat till signalen kan ej slå nytt rekord, endast lagkappsrekord. (källa)
  3. Herrar 4x100 m stafett-final i Helsingfors 2005. (källa)
  4. Det har hållits flera mindre tävlingar där man springer en orienteringsbana inomhus. De olika våningsplanen i byggnader gör detta till en speciell och avancerad orienteringsgren. Kartan är uppdelad i olika våningar, som ligger bredvid varandra på kartan. Vissa specialtecken har också gjorts för att göra det lättare, tex. spiraltrappor (som ser ut som två ringar, en mindre och en större) trappor är också speciellt markerade eftersom man använder dem när man byter våningsplan. För att hålla koll på vilken trappa som är vilken har varje trappa en bokstav. Inomhusorientering är dock inte så vanligt och det hålls bara några få tävlingar per år. Den 29 december 2019 arrangerades även världens första stafett i inomhusorientering och det skedde på Mora gymnasium i Mora. (källa)
  5. I distans, jaktstart och masstart skjuter man fyra gånger, två i liggande och två i stående. I sprint och stafett skjuter man två gånger, en gång i liggande och en gång i stående. Varje skjutning består av fem skott. (källa)
  6. Stafett är en tävlingsgren inom sport, exempelvis i de i grunden individuella grenarna löpning, längdskidåkning, orientering och skidorientering, där ett lag delar upp sig på oftast fyra personer och tar sig fram genom att varje lagmedlem har hand om var sin sträcka, i vissa fall måste en pinne eller ett rör (hylsa) föras fram under tävlingen. Vid inhemska tävlingar i olika länder tävlar oftast klubbarna eller distriktsförbunden, medan det oftast är länder som gör upp om segern vid de stora internationella tävlingarna. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.