Stalp Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder stalp, varianter, uttal och böjningar av stalp

Stalp synonym, annat ord för stalp, vad betyder stalp, förklaring, uttal och böjningar av stalp.

Vad betyder och hur uttalas stalp

Stalp uttalas stalp och är ett substantiv -et; pl. stalp.

Stalp betyder:

Ordformer av stalp

Singular

stalp
obestämd grundform
stalps
obestämd genitiv
stalpet
bestämd grundform
stalpets
bestämd genitiv

Plural

stalp
obestämd grundform
stalps
obestämd genitiv
stalpen
bestämd grundform
stalpens
bestämd genitiv

Stalp är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet stalp

  1. För att kompensera för de strömningsförluster, som oundviklingen alltid sker i en kopplingsbrunn, är utloppet alltid lägre än det lägst belägna inloppet. Höjdskillnaden mellan inlopp och utlopp brukar benämnas stalp och bör vara minst 5 cm (mätt från vattengången). (källa)
  2. De utländska krigsherrarnas övermod mot allmogen var påtaglig och gällde också William Man. Därom står att läsa i domboken. Ett par av honom förolämpade bönder, Måns och Sven i Helgåkra, tog själva ut sin hämnd vid ett sammanträffande i Växjö hos byfogden. Domboken berättar först hur bönderna började ordkasta med William Man, som svarade dem spotskt och hånfullt och slutligen hotade att sätta dem i kronans järn. Då utbrast Sven: "Det ska dig faen förbjuda" och tog genast till kniven. Då tog löjtnanten om båda händerna på Sven och höll honom fast och förde honom mot förstugudörren, och i det samma slet sig Sven lös med handen och sade: "Nu ska jag se ditt hiertablod". Då gav sig löjtnanten till rygga och tog till värjan, och i detsamma kom Måns i Helgåkra ut och slog honom i huvudet med bössan, så att stocken gick sönder och löjtnanten stalp omkull över en svinaho och strax kom det andra slaget, och hugget drabbade fram över huvudet i hon, så att bössan gick uti tu stycken. Och sedan kommo bönderna på deras hästar och redo av staden och hem". (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.