Stam Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder stam, varianter, uttal och böjningar av stam

Stam synonym, annat ord för stam, vad betyder stam, förklaring, uttal och böjningar av stam.

Synonymer till stam

Vad betyder och hur uttalas stam

Stam uttalas stam- i sms.

Stam betyder:

Ordformer av stam

Ordform(er) stam- förled

Andra språk

Stam på Engelska

 • stem, trunk - tree trunk
 • tribe - family (genealogical) tree, genealogical table, pedigree, earliest ancestor, progenitor, strain of bacteria, Indian tribe
 • stem - stem of a word

Hur används ordet stam

 1. Den vackraste av unga män var son till kung Kinyras av Cypern och hans dotter Myrrha. Gudarna förvandlade Myrrha till ett träd, och Adonis föddes ur dess stam. Eftersom han var ett resultat av incest gömdes han i underjorden, och Persefone skötte om honom. Med sin skönhet lockade han kärleksgudinnan Afrodite åtrå, och därmed krigsguden Ares svartsjuka. Adonis blev dräpt av Ares, förklädd till vildsvin, när han var ute på jakt. När han dödades under en vildsvinsjakt bad Afrodite Zeus att återuppväcka honom. "Zeus gick med på att föra den unga mannen tillbaka till livet, men han måste stanna i dödsriket på vintern och vara med Afrodite på sommaren. På så sätt växte plantor och träd på sommaren och dog på vintern.". (källa)
 2. Ursprungligen innebar begreppet värja allt varmed man värjer sig, det vill säga alla slags vapen omfattande såväl skjutvapen som blanka vapen och även skyddsvapen. Av samma stam och med samma betydelseutveckling är ordet gevär som lånades in under 1500-talet från tyskans Gewehr (med betydelse av försvar, värn ). Sidovapen, det vill säga sabel, värja med mera benämndes sidogevär. I Sverige fick gevär sin nuvarande betydelse (långt handeldvapen, bössa) först under 1600-talets mitt eller eventuellt något senare. (källa)
 3. Enligt Herodotos skulle levande gripar ännu på dennes tid stå att finna på den skytiska stäppen och han meddelar att de är av ett lejons storlek och stora skattsamlare, även om en stam av enögda människor kallade arimaspoi då och då lyckades stjäla en del guld ifrån dem. Även geografen Pausanias och Plinius den äldre, som dock inte tror på berättelserna, förmedlar liknande beskrivningar. Gripen sades vara särskilt förtjust i hästkött. (källa)
 4. Gräs är ett- eller fleråriga örter med kraftigt varierande storlek, och rötterna är samlade i en jämn knippa. Stjälken kallas strå och är ofta ihålig, men arter som majs och sockerrör har märg, medan bambu har en förvedad stam. Strået är ledat och lederna skiljs åt av förtjockade noder. Bladen utgår från noderna och omsluter strået med en bladslida. Mellan denna och bladskivan sitter en hinna, snärpet. Blommorna skyddas av skärmfjäll och blomfjäll som kallas agnar, och är samlade i småax som i sin tur bildar ax eller vippor. (källa)
 5. Hemlocken har vanligen en rak och upprättväxande stam, och endast sällsynt förekommer träd med grenade stammar. Barken på stammen är gråbrunaktig och har en fårad struktur, särskilt med stigande ålder. En annan egenskap för barken är att den är flagande. Kronan är bred och konisk. Barren är mörkgröna och platta med smal spets. Ett kännetecken för arten är att barrens undersida har två ljusare band. Kottarna är små, endast omkring 1,5 till 2,5 centimeter, och är till en början gröna för att när de mognar bli bruna. Hos de omogna kottarna ligger fjällen tätt slutna, men när kottarna mognar blir de utstående. (källa)
 6. Korowaifolket, en papuansk stam i sydöstra Västpapua, bygger sina hus högt upp i träden, i vissa fall upp till 40 meter, förmodligen som skydd mot grannstammen citak som utövar huvudjakt. En del tror att Michael Rockefeller kan ha blivit tagen av huvudjägare i Västpapua så sent som 1961. (källa)
 7. Hängbjörk (Betula pendula f. tristis) är en form av växtarten vårtbjörk (Betula pendula), med betydligt mer hängande, "slokande" grenar och en klar vit stam med tydliga horisontella tunna band. Ser annars ut som vårtbjörk. Hängbjörkar blir ca 15 meter höga. Den odlas ganska allmänt i svenska parker, både hängbjörken och den liknande sorten tårbjörk (Betula pendula var. youngii) är populära träd på kyrkogårdar eftersom de ger ett sorgset uttryck. Vårtbjörk kallas ibland för hängbjörk, bl.a. i många dikter. (källa)
 8. Ett hövdingadöme kan ses som ett mellanting mellan det löst organiserade stam- och klansamhället, och den hårt organiserade staten. I samband med förhistorisk och förromersk tid kallas Europas kungariken även för hövdingadömen, medan de statsbildningar som uppkom efter att Romarriket drog sig tillbaka (och som ofta hade krönta kristna kungar) kallas småkungariken. I den isländska medeltida litteraturen så kallas ibland inflytelserika personer så som kungar och jarlar för "hövding", vilket har gjort att man inom populärkulturen brukar referera till "vikingahövdingar". (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Populärast:

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.