Stengods Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder stengods, varianter, uttal och böjningar av stengods

Stengods synonym, annat ord för stengods, vad betyder stengods, förklaring, uttal och böjningar av stengods.

Vad betyder och hur uttalas stengods

Stengods uttalas sten|gods och är ett substantiv.

Ordformer av stengods

Singular

stengods
obestämd grundform
stengods
obestämd genitiv
stengodset
bestämd grundform
stengodsets
bestämd genitiv

Stengods är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet stengods

  1. Keramik (av grekiska: keramos, krukmakarlera) betecknar såväl framställningen, som själva godsen av bränd plastisk lera, såsom lergods, stengods, flintgods, porslin m.fl. Keramer är en grupp material som liknar keramik och inkluderar icke lerbaserade material. (källa)
  2. Därefter kan det ske glattbränning (glasyrbränning). Det glaserade godset bränns till något högre temperaturer, och hänsyn tas igen till kvartsexpasion vid 573 °C. Smälttemperaturer för glasyrer kan vara väldigt olika. För lergods räcker det runt 1020 °C, men för stengods och porslin kan man komma upp till 1300 °C, varvid man måste ta hänsyn även på kvartsens omvandling till kristobalit vid 1020 °C. Den omvandlas inte vid avsvalning till alfa-kvarts utan förblir kristobalit. (källa)
  3. Efter torkning bränns leran och bildar ett nytt material: keramik, efter grekiskan keramos, som betyder bränd lera. Keramik kan bland annat delas in i lergods och stengods, där den huvudsakliga skillnaden är temperaturen. Lergods bränns vid runt 1 000°C och stengods vid runt 1 250°C. Traditionellt arbetade krukmakaren med lergods, leran bröts i närheten av krukmakeriet och produktionen var till största del bruksgods. (källa)
  4. Kruset har sitt ursprung i skänkkannan. Från 1300-talet framställdes i Rhendalen enkla stengodskrus med tydliga ränder efter drejningen där foten formades genom tumtryck. Troligen har fotdekorationen, "utkrusningen" gett kärlen deras namn. Begreppet har senare använts om serverings- och dryckeskärl. Efterhand har det Sverige har det med tiden främst kommit att syfta på enklare förvaringskärl i ler- eller stengods, men i Sydsverige har fajansstop med tennlock oftast fortsatt att kallas krus. (källa)
  5. Saltglasyr är en form av keramisk glasyr där koksalt används under glaceringsprocessen och som ger ett hårt och genomskinligt överdrag till stengods. (källa)
  6. Stengods är en keramisk term. Den betecknar både materialet, stengodslera, och föremål tillverkade av det. Stengodslera är en variant av lera för keramiktillverkning med högre andel av mineralen kvarts (SiO2) än lergodslera. Bränntemperaturen är ca 1 200–1 300 °C. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Populärast:

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.