Stift Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder stift, varianter, uttal och böjningar av stift

Stift synonym, annat ord för stift, vad betyder stift, förklaring, uttal och böjningar av stift.

Synonym till stift

Vad betyder och hur uttalas stift

Stift uttalas stift och är ett substantiv -et; pl. stift  i sms stift-; spetsigt metallföremål; del av pistill  i sms stifts-; kyrkligt förvaltningsområde som förestås av biskop o. domkapitel.

Ordformer av stift

Singular

stift
obestämd grundform
stifts
obestämd genitiv
stiftet
bestämd grundform
stiftets
bestämd genitiv

Plural

stift
obestämd grundform
stifts
obestämd genitiv
stiften
bestämd grundform
stiftens
bestämd genitiv

Stift är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Stift på Engelska

 • diocese
 • pin, tack - thumbtack

Hur används ordet stift

 1. Administrator används inom katolska kyrkan som benämning bl. a. på den av påven utsedde förvaltaren av ett biskopsstift sede impedita, d.v.s. då biskopen med våld hindrats att själv förestå det. (källa)
 2. Garde församling – en församling i Visby stift Garde kyrka – en kyrkobyggnad i Garde på Gotland. (källa)
 3. Gotland är också, tillsammans med de omkringliggande öarna Fårö, Karlsöarna, Gotska Sandön, Östergarnsholm samt flera mindre öar, ett svenskt landskap. Landskapet är även ett län, en kommun samt ett stift. Huvudön är till ytan 2 994 km², länet och landskapet är till ytan 3 151,4 km² medan ytan inklusive insjöar är 3 183,7 km². (källa)
 4. Spåret på de flesta grammofonskivor är lateralt, det vill säga rör sig i sidled, men fram till och med 1920-talet fanns även skivor med vertikal gravyr där spåret går upp och ner. Sistnämnda teknik tillämpades även på grammofonskivans föregångare fonografcylindern. Genom en kombination av lateralgravyr och transversalgravyr av ljudspåret kan man åstadkomma en stereoinspelning, som kan läsas med en specialkonstruerad nålmikrofon och spelas upp i en stereoanläggning. Stålnålar slits starkt vid avspelningen och från början krävdes nytt grammofonstift efter varje avspelad skiva. Med förbättrat stål i nålen kunde upp till 10 skivor spelas med samma nål. (källa)
 5. Granen är nakenfröig vilket betyder att fröämnena sitter på ett fruktblad, som är platt utbrett men ej hopvikt till ett fruktämne. Fruktbladen är spiralställda och har under blomningen oftast purpurröd färg. Eftersom granen vare sig har märke eller stift sker pollineringen genom att pollenet förs av vinden till fruktbladets platta eller kullriga översida, där de små fröämnena sitter och därmed fastnar pollenkorn direkt på fröämnena. När fröna mognar tillväxer och förvedas fruktbladet, men det är fortfarande platt och här utbildar sig alltså inte någon frukt, utan fröna sitter ohöljda i skydd av fjällen, som bildar grankotten. (källa)
 6. Värmlands museum: Slutrapport Inventering av likbodar, bårhus och begravningskapell i Karlstads stift 2015-2016. (källa)
 7. Pollenkornen hos korta ståndare är mindre än pollenkornen hos långa ståndare. Det gör att stora pollenkorn, som hamnar högst upp på ett långt stift, klarar av att bilda en lång pollenslang ner till fröämnena, medan de små pollenkornen lagom klarar att bilda en kort pollenslang. (källa)
 8. De första kompasserna konstruerades i Kina (se Shen Kuo). I Europa finns upplysningar från slutet av 1100-talet om primitiva kompassanordningar (en bit magnetiskt järn på ett halmstrå i en vattenskål). Från mitten av 1300-talet finns beskrivningar av en kompass med en kompasskiva upphängd på ett stift och kring förra sekelskiftet fick den magnetiska kompassen den utformning den fortfarande har. (källa)
 9. Halls församling – en tidigare församling i Visby stift –2002 Halls kyrka – en kyrkobyggnad på Gotland. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Populärast:

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.