Stig Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder stig, varianter, uttal och böjningar av stig

Stig synonym, annat ord för stig, vad betyder stig, förklaring, uttal och böjningar av stig.

Synonymer till stig

Vad betyder och hur uttalas stig

Stig uttalas stig och är ett substantiv -en -ar.

Ordformer av stig

Singular

stig
obestämd grundform
stigs
obestämd genitiv
stigen
bestämd grundform
stigens
bestämd genitiv

Plural

stigar
obestämd grundform
stigars
obestämd genitiv
stigarna
bestämd grundform
stigarnas
bestämd genitiv

Stig är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Stig på Engelska

 • path - woodland path, cow track

Hur används ordet stig

 1. "Sjukdomen florerar under en årstid då den inte alls brukar förekomma i Danmark, så det är en speciell situation", säger Stig Mellergaard vid den danska Fødevarestyrelsen i ett pressmeddelande. (källa)
 2. En mycket känd svensk grafikgrupp var IX-gruppen 1964-2000. Falugrafikerna är en beteckning som i efterhand givits att antal kända grafiker bl a Stig Borglind, Bertil Bull Hedlund. I Mariefred finns ett svenskt centrum för grafik, Grafikens Hus, där det finns utställningshallar, professionella grafiska verkstäder med mera. (källa)
 3. En gångstig, vardagligt kallad stig, är ett litet förflyttningsstråk för i första hand gående. (källa)
 4. Filmen handlar om en gymnasist, Jan-Erik Widgren, spelad av Alf Kjellin, som går i latinlinjens fjärde ring, L IV, på ett läroverk. Studentexamen närmar sig och Widgren har svårigheter med latinet. Han utsätts för sataniska läxförhör av den sadistiske latinläraren, "Caligula", spelad av Stig Järrel, och blir anklagad för fusk då han blir påkommen med att ha skrivit in latinöversättningen i boken. (källa)
 5. 1.När flera fordons kurser korsar varandra, har man väjningsplikt mot korsande trafik från höger, om inget annat anges. I (vissa) länder med vänstertrafik har man dock väjningsplikt mot korsande trafik från vänster. I vissa länder, däribland Storbritannien, gäller varken vänsterregeln eller högerregeln vilket innebär att ingen kan förvänta sig att få företräde. Högerregeln gäller dock inte i de fall som anges i punkt 2–8 nedan.2.När man svänger/lämnar en cirkulationsplats, har man väjningsplikt mot mötande trafik (om man korsar deras sida av vägen) samt mot korsande gång-/cykel- och mopedtrafik (om man är på väg förbi ett övergångsställe/en cykelöverfart eller en korsande gång-/cykelbana, man har dock inte väjningsplikt mot cykel och moped klass 2 på en obevakad cykelpassage). Man har också väjningsplikt mot mötande trafik när man korsar deras sida av vägen vid t.ex. ett hinder som finns på ens egen sida.3.Vid infart på huvudled har man alltid väjningsplikt mot fordon som redan befinner sig på huvudleden (normalt skyltas det alltid).4.Vid infart på cirkulationsplats har man alltid väjningsplikt mot fordon som redan befinner sig i cirkulationen (normalt skyltas det alltid).5.Man har väjningsplikt enligt bussregeln mot en buss som startar från en hållplats på en väg vars hastighetsbegränsning är högst 50 km/tim. Om den är högre än 50 km/tim, är det bussföraren som har väjningsplikt.6.Man har alltid väjningsplikt mot gående som korsar/just är på väg att korsa körbanan vid ett obevakat övergångsställe. Gående är dock skyldiga att ta hänsyn till fordons hastighet och avstånd till övergångsstället innan de går över vägen.7.Cyklister och mopedister (klass II) har väjningsplikt mot andra fordon när de korsar en körbana, även om så sker på en cykelpassage. Andra fordonsförare skall dock anpassa hastigheten så att det inte uppstår fara för cyklister och mopedister (klass II) som är ute på cykelpassagen.8.Man har alltid väjningsplikt enligt utfartsregeln mot all trafik som redan befinner sig ute på körbanan när man är på väg ut på en körbana från en vägren, parkeringsplats, tankstation, korsande gång- eller cykelbana, terräng, en gågata/ett gångfartsområde, en stig, ägoväg, fastighet och liknande. (källa)
 6. Inom jakt är häxring eller älvaring en benämning på den cirkelrunda stig runt en sten eller en buske som trampats upp av rådjurspar under brunsttiden. (källa)
 7. Stig Strand, skidåkare. Värnplikt 1976 vid Norrlands dragoner i Umeå och vid Hallands regemente. (källa)
 8. Stig Torstensson – underläkare Juhlin. (källa)
 9. Git Gay var gift tre gånger, 1945–1948 med Arne Hildén (1918–2007), 1948–1953 med Stig Svanberg (1914–2008) och från 1953 med affärsmannen Lennart Carp (1918–1991), son till Carl Carp och Sigrid Nylöf. Hennes enda barn var dottern Camilla Carp (1955–1983). (källa)
 10. Markeras med ett brunt område med svarta streck på kanterna på kartan. Asfaltsvägar är bruna, grus, små asfaltsvägar och skogsvägar är svarta (se "Stig"). (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Populärast:

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.