Stilbrytning Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder stilbrytning, varianter, uttal och böjningar av stilbrytning

Stilbrytning synonym, annat ord för stilbrytning, vad betyder stilbrytning, förklaring, uttal och böjningar av stilbrytning.

Vad betyder och hur uttalas stilbrytning

Stilbrytning uttalas stil|bryt|ning och är ett substantiv.

Ordformer av stilbrytning

Singular

stilbrytning
obestämd grundform
stilbrytnings
obestämd genitiv
stilbrytningen
bestämd grundform
stilbrytningens
bestämd genitiv

Plural

stilbrytningar
obestämd grundform
stilbrytningars
obestämd genitiv
stilbrytningarna
bestämd grundform
stilbrytningarnas
bestämd genitiv

Stilbrytning är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet stilbrytning

  1. Under universitetsstudietiden var Majken Johansson aktiv i Litterära studentklubben i Lund. Till medlemmarna som senare kom att benämnas Lundagruppen hörde bland andra Göran Printz-Påhlson, Ingemar Leckius, Anna Rydstedt, Åsa Wohlin och Bo Strömstedt. Klubben gav ut den litterära årskalendern Vox och dess medlemmar medverkade också flitigt i studenttidningen Lundagård och i Malmötidningen Kvällsposten. I den litterära studentklubben provade de unga författarna nya poetiska uttrycksmedel med inspiration från modernisterna och tillämpning av "the new criticism" där man tog avstånd från termer som "form" och "innehåll". Ironi, stilbrytningar och lekfullhet kännetecknade gruppens poesi. (källa)
  2. Utöver dessa stora verk skrev Fuentes en rad andra romaner, novellsamlingar, essäer och kulturkritiska arbeten samt filmmanus och skådespel vilka samlades under den gemensamma rubriken La Edad del Tiempo. Han var en mångsidig författare och en skicklig pastischör. La cabeza de la hidra (1978, Hydrans huvud) är en agentroman som handlar om spelet kring Mexikos oljerikedomar. Kortromanen Aura (1962) är en romantisk och drömlik berättelse som anknyter till symbolismen. I denna och andra romaner som Terra Nostra och Una familia lejana (1980) är ett dubbelgångarmotiv för att undersöka identitetsproblemet ett centralt tema. Las buenas conciencias (1959) är en utvecklingsroman från en mexikansk landsortsstad i traditionell berättarstil. Zona sagrada (1967) är en roman med mytiska inslag och förbryllande stilbrytningar som handlar om en filmskådespelerska och hennes son. Gringo viejo (1985, Den gamle gringon 1986), blev hans första stora framgång i USA, och romanen filmatiserades 1989. Cristóbal Nonato (1987, Christofer ofödd) är en social satir i postmodernistisk stil inspirerad av Tristram Shandy. Den ofödde Cristobál är romanens berättare och ramberättelsen omspänner de nio månaderna från hans konception till hans födelse på 500-årsdagen av Amerikas upptäckt 1992. La campaña (1990, Fälttåget) är första delen av en historisk romantrilogi om den revolutionära latinamerikanska frigörelsekampen. Diana o la cazadora solitaria (1994, Diana: gudinnan som jagar ensam) är en lätt förtäckt skildring av en kärlekshistoria som Fuentes hade med skådespelaren Jean Seberg. I Los años con Laura Díaz (1999, Åren med Laura Díaz) väver han samman en familjs öde, en kvinnas väg till självständighet och Mexikos omvälvande 1900-talshistoria. (källa)
  3. Under 1950-talet var klubben kulturell hemvist för ett antal unga poeter som man brukar sammanföra under beteckningen Lundaskolan eller Lundagruppen. De publicerade sina dikter i föreningens tidning Vox, i studenttidningen Lundagård och i Malmötidningen Kvällsposten. De skrev i en modernistisk tradition och hämtade sina influenser från modernisterna såsom Sartre, Camus och Kierkegaard. Kännetecknande för poesin var förekomsten av ironi, stilbrytningar, lekfullhet och absurditeter. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.