Stirrande Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder stirrande, varianter, uttal och böjningar av stirrande

Stirrande synonym, annat ord för stirrande, vad betyder stirrande, förklaring, uttal och böjningar av stirrande.

Synonym till stirrande

Hur används ordet stirrande

  1. När sommaren fortskrider får Nick slutligen en inbjudan till en av Gatsbys fester. Nick stöter på Jordan Baker på festen, och de möter Gatsby. Han är en reserverad och förvånansvärt ung man som minns Nick från deras division i kriget. Genom Jordan får Nick senare veta att Gatsby kände Daisy från ett romantiskt möte 1917 och är djupt förälskad i henne. Han tillbringar många nätter stirrande på ett grönt ljus i slutet av hennes brygga, tvärs över viken från sin herrgård. Detta i hopp om att en dag återuppväcka deras förlorade romans. Gatsbys överdådiga livsstil och vilda fester är ett försök att imponera på Daisy i hopp om att hon en dag kommer att stå vid hans tröskel. Gatsby vill nu att Nick ska ordna en återförening mellan honom och Daisy. Nick bjuder därför Daisy på te i sitt hus, utan att tala om för henne att Gatsby också kommer att vara där. Efter en till början obekväm återförening återupprättar Gatsby och Daisy sin romantiska relation. De inleder en affär och efter en kort tid blir Tom alltmer misstänksam mot hustruns förhållande med Gatsby. (källa)
  2. Övrabymästaren var troligen infödd skåning som utförde kyrkmålningar i Övraby kyrka i mitten av 1200-talet enligt Otto Rydbeck. Men Johnny Roosval daterar i sitt arbete Die Steinmeister Gottlands målningarna till 1100-talet. Senare forskning av Aron Borelius som har jämfört målningarna med Vinslövs kyrkas målningar vill återknyta till Rydbecks tidsuppfattning. Målningen är i grunden primitivt utförd men ger ett starkt intryck på åskådaren genom sina mörka, entoniga uppmaning till underkastelse. Överst i absidvalvet har Övrabymästaren återgivit Kristus som Rex gloriæ, med väldiga stela ögonglober med höger hand uppräckt. Bakgrunden är kraftigt blå, iris är gul liksom glorian. På ärmens uppslag är anbringat en kopparplatta och kring halslinningen finns rester av ett kopparspänne. Kristus omges av evangelistsymbolerna och stelt stirrande apokalyptiska djur mot svar bakgrund. Kring fönstren är det målade bårder av ålderdomlig nordisk karaktär. På fönstrets norra sida är Maria, Johannes och Paulus avbildade medan den andra sidan avbidar de fyra kyrkofäderna. Tribunbågen är dekorerad med halvcirkelformiga ornament i rött och blått med infällda figurprydda medaljonger. Av målningen på tribunbågen återstår en tydlig figur, troligen kyrkans donator som presenterar en kyrkomodell som tages emot av Gud Faders framsträckta hand. Målningarna har genom åren utsatts för en hårdhänt restaurering. (källa)
  3. Själva anfallet ger sällan ryckningar eller kramper, något som ofta kännetecknar andra former av epilepsi. I stället kan personen bli stirrande och frånvarande, med motorisk automatism och fysisk stelhet, värre fall (grand mal) kan dock ge konvulsioner, eller göra så att personen ramlar. Det förekommer fall när drabbade under anfallet smackar med munnen, eller har sväljstörningar. Det är vanligt att den drabbade under anfallet hör brusande eller dånande ljud. (källa)
  4. Ett 1829 utfört försök att studera verkningarna av ett 20 sekunders stirrande på middagssolen kan ha skadat hans synförmåga, och 1843 blev han fullkomligt blind. Blindheten kan också ha orsakats av druvhinneinflammation. Med hjälp av sina närmaste fortsatte han likväl oförtrutet sina specialstudier och utgav bland annat Statique expérimentale et théorique des liquides soumis aux seules forces moléculaires (1873). (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.