Stol Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder stol, varianter, uttal och böjningar av stol

Stol synonym, annat ord för stol, vad betyder stol, förklaring, uttal och böjningar av stol.

Vad betyder och hur uttalas stol

Stol uttalas stol och är ett substantiv -en -ar – Sammansättningsfog, se resp. ord..

Ordformer av stol

Singular

stol
obestämd grundform
stols
obestämd genitiv
stolen
bestämd grundform
stolens
bestämd genitiv

Plural

stolar
obestämd grundform
stolars
obestämd genitiv
stolarna
bestämd grundform
stolarnas
bestämd genitiv

Stol är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Stol på Engelska

 • chair - reclining (lounge) chair, deckchair, chair leg
 • chair - bishopric, see, professorial chair

Hur används ordet stol

 1. Modechefen på brasilianska utgåvan av modemagasinet Vogue stötte på en kritikstorm efter att bilder från hennes 50-årskalas spreds i sociala medier. Kritikerna menade att bilderna –bland annat på modechefen sittandes i en tronliknande stol omgiven av svarta kvinnor– leder tankarna till koloniala skildringar av slaveri. (källa)
 2. I USA kan vissa delstater använda gasning som alternativ avrättningsmetod. Verkställandet inleds med att den dömde placeras i en stol och spänns fast. Stolen står i ett speciellt gastätat rum (gaskammare) som tillsluts. En öppen behållare som finns under stolen fylls med svavelsyra genom ett rör från utsidan av kammaren. Ovanför behållaren finns en öppningsbar låda med pellets av kaliumcyanid. När domen verkställs öppnas lådan och kaliumcyaniden faller ner i svavelsyran. Den kemiska reaktionen mellan de båda ämnena bildar då en gas av vätecyanid, samma sort som Zyklon B. Genom ett stetoskop som blivit fäst på den dömdes bröst och är anslutet till utsidan av kammaren kan en läkare avgöra när döden har inträffat. Den gas som då finns kvar sugs ut med kraftiga fläktar och personal med skyddsmasker sanerar sedan kammaren och den avrättade med ammoniak. (källa)
 3. Berättelsen handlar om en liten guldlockig flicka som olovandes ger sig av hemifrån och går vilse. Så småningom kommer hon till ett hus i skogen och finner allt i huset – stolar, sängar och grötfat – i tre storlekar. Efter att ha prövat sig fram och suttit sönder en stol, ätit upp en av grötportionerna och slutligen somnat i en av sängarna väcks hon av de tre björnarna som bor i huset. Förskräckt rusar hon ut ur huset och hem till mamma. (källa)
 4. En gungstol är en stol som är monterad på en sorts böjd skida som gör att man med hjälp av sin kroppsvikt kan få den att gunga fram och tillbaka. Den är ofta gjord i trä. (källa)
 5. stol, stolsliknande redskap försedd med hjul, avsedd för barn som skall lära sig att gå och för sjuka eller handikappade som hjälpmedel att stödja sig på vid gång. (källa)
 6. En frisör arbetar vanligen på en frisersalong. Många frisörer är egenföretagare och det är vanligt förekommande att de hyr en plats (stol) i en större frisersalong. Frisörer använder ofta förkläde i sin yrkesutövning. Anledningen är bland annat att minska kontakten med olika kemikalier och kundernas hår. (källa)
 7. Som avrättningsmetod går hängning oftast ut på att den dömde ställs på en fallucka med en snara runt halsen. Falluckan öppnas varefter den dömde faller genom luckan och bryter nacken, alternativt stryps till döds. En annan möjlighet är att den dömde sitter på en häst som drivs framåt eller en stol som skjuts åt sidan. (källa)
 8. dårar och dåligt, stol och blod, till och strid (manligt rim). (källa)
 9. Det fanns klassindelningar av interner dömda till straffarbete från och med året 1912. Anledningar till förändringen var att kunna belöna de skötsamma. Det fanns 4 olika klasser och de kallades som följande: Första fångklassen, andra fångklassen, tredje fångklassen och fjärde fångklassen. Ju högre upp internen kom i klasserna, desto bättre blev dess vistelse i fängelset. För att kunna flyttas upp i de högre klasserna krävdes det att man befunnits sig i fängelset under en längre tid. T.ex. behövde man ha avtjänat 2 års straffarbete innan man kunde komma upp till den tredje klassen. I tredje fångklassen kunde man t.ex. få ha en stol med ryggstöd och ens köp av premievaror blev inte lika begränsade. Vid tillfällen då internen gjort sig skyldig till en disciplinär förseelse kunde de nedflyttas till en lägre klass. (källa)
 10. Det finns två olika varianter på placering av motorerna. Antingen fästa på vingarna som Airbus A300 eller i aktern som Tupolev Tu-134. En ovanlig variant är att låta jetstrålen gå över vingen som Antonov AN-74 då det förbättrar STOL-effekten. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.