Stomi Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder stomi, varianter, uttal och böjningar av stomi

Stomi synonym, annat ord för stomi, vad betyder stomi, förklaring, uttal och böjningar av stomi.

Vad betyder och hur uttalas stomi

Stomi uttalas stomi [-mi´] och är ett substantiv -n -er.

Stomi betyder:

Ordformer av stomi

Singular

stomi
obestämd grundform
stomis
obestämd genitiv
stomin
bestämd grundform
stomins
bestämd genitiv

Plural

stomier
obestämd grundform
stomiers
obestämd genitiv
stomierna
bestämd grundform
stomiernas
bestämd genitiv

Stomi är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet stomi

  1. Stomi är en medicinsk term för ett kirurgiskt ingrepp där man placerar en öppning på magens framsida (buken) med syfte att tömma kroppens avfall, såsom urin eller avföring. Ordet stomi kommer från grekiskans στόμα och betyder öppning/mun. Den första lyckade stomioperationen utfördes 1793. 1750 berättas i Kungl. Vetenskapsakademiens Handlingar om en dräng i Värmland som genom en olycka där han i ett fall från en häst genomborrats av en gärdsgårdsstör fått en öppning in i tarmen. Efter läkningen bär han en egenhändigt gjord läderpåse på magen där "excrementerna utgå genom sidan af veka lifvet".
  2. Orsaken till att man väljer att anlägga en stomi är ofta operationer där man tar bort en del av tarmen (tarmresektioner), till exempel vid
  3. Många tycker det är jobbigt och pinsamt att leva med en stomi, speciellt i sociala situationer. Oron över om den ska läcka, lukta eller synas kan hindra en stomipatient från att leva ett normalt socialt liv. Dock finns nuförtiden väl utvecklade, moderna material som ger goda förutsättningar för patienten att kunna fungera som vanligt. Det går bra att motionera och bada utan att stomins funktionalitet störs. Man kan få störd nattsömn av att behöva tömma eller byta stomibandaget. Detta kan undvikas genom att man låter bli att äta och dricka kvällstid.
  4. Kolostomi (även stavat colostomi) – stomi av tjocktarmen (colon).
  5. Ileostomi (loopileostomi) – stomi av tunntarmen.
  6. Transversostomi – stomi av mellersta delen av tjocktarmen.
  7. ILCO (Riksförbundet för stomi- och reservoaropererade)
  8. Coloplast - Vanliga frågor om att leva med stomi (wikipedia.org)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.