Styngfluga Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder styngfluga, varianter, uttal och böjningar av styngfluga

Styngfluga synonym, annat ord för styngfluga, vad betyder styngfluga, förklaring, uttal och böjningar av styngfluga.

Vad betyder och hur uttalas styngfluga

Styngfluga uttalas styng|fluga och är ett substantiv.

Ordformer av styngfluga

Singular

styngfluga
obestämd grundform
styngflugas
obestämd genitiv
styngflugan
bestämd grundform
styngflugans
bestämd genitiv

Plural

styngflugor
obestämd grundform
styngflugors
obestämd genitiv
styngflugorna
bestämd grundform
styngflugornas
bestämd genitiv

Styngfluga är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet styngfluga

  1. Styngflugor (Oestridae) är en familj inom insektsordningen tvåvingar som tillhör flugorna. Familjen innehåller omkring 150 beskrivna arter världen över, varav tolv påträffats i Sverige. Särskilt på norra halvklotet och i Afrika återfinns många arter. Flugornas larver lever som inre parasiter på större däggdjur.
  2. Livscykeln hos styngflugor innefattar vanligen bara en kort tid som fullbildade insekter som främst syftar till fortplantning. Storleken för en fullbildad styngfluga varierar mellan olika arter från cirka 0,8 upp till 2,5 centimeter. Kroppen är ofta hårig och mundelarna är antingen reducerade eller saknas, eftersom de fullbildade insekterna intar mycket lite föda eller ingen alls. En del arters honor lägger ägg i värddjurens näsborrar, andra lägger dem i värddjurens päls. Av de förstnämnda lever larverna i värddjurens näshåla och bihålor, medan larverna av de sistnämnda lever under värddjurets hud. När larverna är fullt utväxta lämnar de värddjuret för att förpuppa sig. Förpuppningen sker vanligen i jord.
  3. Vissa arter, bland annat älgens nässtyngfluga (Cephenemyia ulrichii), som i normala fall sprutar sina larver in i mulen på en älg, kan i sällsynta fall spruta dem i ögat på en människa och orsaka human oftalmomyiasis. Då larverna har hullingar går de inte enkelt att spola bort och kan i mycket sällsynta fall borra sig in i ögat och orsaka stora skador. (källa)

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.