Styra Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder styra, varianter, uttal och böjningar av styra

Styra synonym, annat ord för styra, vad betyder styra, förklaring, uttal och böjningar av styra.

Synonymer till styra

Vad betyder och hur uttalas styra

Styra uttalas styra och är ett verb styrde, pres. styr.

Ordformer av styra

Aktiv

styra
infinitiv
styr
presens
styrde
preteritum
styrt
supinum
styrande
presens particip
styr
imperativ

Passiv

styras
infinitiv
styrs
presens
styrdes
preteritum
styrts
supinum

Perfekt particip

styrd en
~ + subst.
styrt ett
~ + subst.
styrda den/det/de
~ + subst.
styrde den
~ + mask. subst.

Alternativa böjningsformer passiv

styres
presens

Styra är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Andra språk

Styra på Engelska

  • steer - the news services are controlled by powerful interests, steer a boat
  • govern, rule - the country is ruled by a military government

Hur används ordet styra

  1. Generalplan är i Finland ett instrument med vilket en kommun kan styra samhällsstrukturen och markanvändningen samt samordna funktioner i en eller flera kommuner. Om uppgörandet av generalplan stadgas i 36 § markanvändnings- och bygglagen. I en generalplan anges principerna för den eftersträvade utvecklingen och anvisas nödvändiga områden till grund för den detaljerade planläggningen och annan planering samt byggande och övrig markanvändning. (källa)
  2. Gondoljärernas kunskaper har gått i arv från far till son. Att utbilda sig till gondoljär är inte enkelt, eftersom båtarna är mycket svårstyrda. Det kan ta mellan två och sex år att lära sig att styra en gondol riktigt. Blivande gondoljärer studerar även Venedigs historia, service samt grundläggande kunskaper i flera språk, såsom engelska, spanska och franska. (källa)
  3. Den enklaste typen av grill är en värmetålig behållare som fylls med grillkol eller grillbriketter. Ovanför behållaren monteras ett grillgaller eller grillspett på vilket man placerar det som ska grillas. En del rätter lämpar sig inte för grillning på galler. Då kan de antingen träs upp på grillspett eller klämmas fast mellan halster, som kan fästas i grillen. Vanligen kan gallret flyttas upp eller ned för att styra grilltemperaturen, dessa grillar saknar ofta ett spjäll. Med ett spjäll (reglerbara öppningar nedtill i behållaren) kan mängden tillfört syre styras. Mängden tillförd syre och utförda bränngaser bestämmer till stor del den uppnådda värmeeffekten i grillen, varför grillar där man kan styra tilluften och frånluften ger goda möjligheter till ett bra grill resultat. En del grillar har ett lock med vilket man kan täcka över grillen och därmed styra mängden utförda bränngaser. Om man grillar med locket på kan även en viss rök hållas kvar runt maten, och det grillade får en kraftigare rökig smak. Det finns även elektriska grillar där värmen kommer från en strömförande värmeslinga, och varken kol eller briketter behövs. I elspisens ugn, såväl som i mikrovågsugnen, kan det finnas ett grillelement som ger en liknande effekt. (källa)
  4. Guvernement är en guvernörs förvaltningsområde enligt Svenska Akademiens ordlista och användes främst i äldre tider. Ordet härleds från franskans gouvernement (det styrda) av verbet gouverner som betyder styra. I svenskan uttalas det vanligen bokstavstroget -ent i stället för franskans -ang. Engelskans motsvarighet är government som liksom svenskans regering avser den verkställande makten i en stat. (källa)
  5. "Cykling på två hjul skulle knappast vara möjlig utan gyrokrafterna. Cykeln utnyttjar även det gyrots egenskap att omfördela en riktningsändrande kraft på axeln till en vridning av hjulet i tvärsled så att när cykeln lutas åt ett håll så vrider hjulet sig mot samma håll så att cykeln svänger åt det hållet. Det är detta som gör det möjligt att styra en cykel utan att hålla i styret.". (källa)
  6. Halkkörning är ett obligatoriskt moment vid körkortsutbildning för personbil. Man får pröva på att köra bil på halt väglag och att bromsa kraftigt, både vid halt väglag och vid torrt väglag. Oftast sker panikbromsningen både med ABS-bromsarna inkopplade och utan ABS-funktion. Man ska också göra övningar som visar hur svårt det är att styra bilen i hög hastighet. En av de första halkbanorna var Olofströms trafikövningsplats. Det var Volvo i Olofström som byggde och startade halkbanan i samband med att det blev obligatoriskt med halkmomentet i Sverige. Halkkörningen är till skillnad från kunskapsprovet och förarprovet inte ett prov utan endast ett led i körkortsutbildningen. Halkkörning är numera en del av det obligatoriska momentet 'risktvåan'. (källa)
  7. En handdocka är en docka som en person kan styra genom att ha handen inne i dockan. Handdockor används till kasperteater och buktaleri. (källa)
  8. Nationell upphandling är ett sätt att politiskt styra en del av den inhemska handel genom offentliga organ, exempelvis genom att styra den offentliga sektorn till att endast köpa inhemskt producerade varor och tjänster. (källa)
  9. För att styra en helikopter används. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.