Bestämma Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder bestämma, varianter, uttal och böjningar av bestämma

Bestämma synonym, annat ord för bestämma, vad betyder bestämma, förklaring, uttal och böjningar av bestämma.

Synonymer till bestämma

Vad betyder och hur uttalas bestämma

Bestämma uttalas be|stämma och är ett verb bestämde, bestämt, bestämd n. bestämt, pres. bestämmer, imper. bestäm.

Bestämma betyder:

Ordformer av bestämma

Aktiv

bestämma
infinitiv
bestämmer
presens
bestämde
preteritum
bestämt
supinum
bestämmande
presens particip
bestäm
imperativ

Passiv

bestämmas
infinitiv
bestäms
presens
bestämdes
preteritum
bestämts
supinum

Perfekt particip

bestämd en ~ + subst
bestämd en ~ + subst.
bestämt ett
~ + subst.
bestämda den/det/de
~ + subst.
bestämde den
~ + mask. subst.

Alternativa böjningsformer passiv

bestämmes
presens

Bestämma är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Andra språk

Bestämma på Engelska

  • determine, prescribe, decide, settle - it has already been decided, the decision was made to go ahead with the oil port, he was the one who made most of the decisions, she controlled my life

Hur används ordet bestämma

  1. Geodesi (från grekiska geo = jord och daiein = att dela), handlar om att bestämma jordens figur och storlek, punkters läge på jordytan, deras höjd över havet och tyngdkraftsvärde. Även tyngdkraftsfältets struktur och geoidbestämning hör till geodesin. En forskare inom geodesi kallas geodet. (källa)
  2. Geokronologi är vetenskapen om datering av geologiska enheter (berg- och jordartenheter). Inom geokronologin arbetar man även med att bestämma tidssekvenser i jordens geologiska utveckling. (källa)
  3. Geotekniska undersökningar syftar till att bestämma jordens och bergets egenskaper, och sättet att grundlägga och utföra byggnation av byggnader och anläggningar. (källa)
  4. Getens skelett är mycket likt fårets. Faktiskt så likt att det är svårt att enbart med ledning av ett ben bestämma om benet kommer från ett får eller en get. I arkeologisk facktext används därför ibland benämningen får/get. (källa)
  5. I administrativt hänseende var goden sina tingmäns hövding eller styresman och som sådan skyldig att ge sina underlydande skydd och bistånd (traust), samtidigt som de underlydande var skyldiga att hjälpa honom och hans följe (lið). Dessutom skulle goden upprätthålla ordning och fred bland tingmännen, heraðsstjórn, bilägga tvister mellan dem, värna var och en mot förnärmelser av en mäktigare motståndare, genomföra nödhjälpsåtgärder vid missväxtår, medge eller förbjuda gemenskap med främmande handelsfartyg, bestämma pris vid varors försäljning och så vidare. (källa)
  6. Enligt svensk lag (SFS 1990:1144) skall för varje gravplats finnas en levande så kallad gravrättsinnehavare, vilken ansvarar för att graven hålls i gott skick, antingen genom egen skötsel eller genom avtal med respektive huvudman för begravningsplatsen. Gravrättsinnehavaren utses bland de efterlevande och fastställs genom avtal, då ett gravbrev utfärdas som bevis. Avtalet omfattar oftast rätt att bestämma vilka gravsättningar som får göras i aktuell gravplats och med tillstånd ordna för dess utsmyckning och omvårdnad. Gravrätt kan överlåtas enligt vissa regler. Den kan även anses förbrukad om uppenbar vanvård av graven föreligger, exempelvis om fastställda avgifter for grundskötsel inte betalas, och återgår då till kyrkogårdsförvaltningen. Om ingen finns som är innehavare, är gravrätten tyst eller vilande. Rätten till gravplats varar i 25 år, men kan förlängas. (källa)
  7. En kompass (italienskan compasso, 'mäta' + 'steg', 'cirkel' eller 'passare') är ett instrument som används för att bestämma rörelseriktning eller bäring till föremål på jordytan. Ett av dess vanligaste användningsområden är som navigationsinstrument, för andra områden se gruvkompass. Det finns magnetkompasser, gyrokompasser och elektroniska kompasser. Magneter kan brukade användas för navigering manuellt. (källa)
  8. Fester görs ibland med ett tema för att skapa en kraftfull helhet och nöjdare gäster. Temat går som en röd tråd i allt man gör, inbjudan, maten, drycken, atmosfär, musiken, kläder och aktiviteter/lekar. Det blir enklare för värden att bestämma alla delar i festen. Vissa, till exempel festfilosofen Ladislaus Horatius, är dock kritiska till temafester med motiveringen att temat ofta fungerar som en slags krycka, och för att det är oartigt att behandla sina gäster som invalider. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.