Kommendera Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder kommendera, varianter, uttal och böjningar av kommendera

Kommendera synonym, annat ord för kommendera, vad betyder kommendera, förklaring, uttal och böjningar av kommendera.

Synonymer till kommendera

Vad betyder och hur uttalas kommendera

Kommendera uttalas kom|mend|era och är ett verb -de.

Kommendera betyder:

Ordformer av kommendera

Aktiv

kommendera
infinitiv
kommenderar
presens
kommenderade
preteritum
kommenderat
supinum
kommenderande
presens particip
kommendera
imperativ

Passiv

kommenderas
infinitiv
kommenderas
presens
kommenderades
preteritum
kommenderats
supinum

Perfekt particip

kommenderad en
~ + subst.
kommenderat ett
~ + subst.
kommenderade den/det/de
~ + subst.

Kommendera är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Andra språk

Kommendera på Engelska

  • order, command

Hur används ordet kommendera

  1. I Sverige var flaggkaptenen en officer med kommendörs eller kommendörkaptens grad som kommenderats till positionen som den högste chefens för kustflottan stabschef. Enligt det reglemente som gällde före 1875 var flaggkapten en officer med flaggmans eller regementsofficers grad och som kommenderats som biträde till chefen för en flotta som bestod av minst sex linjeskepp, fregatter eller bataljoner skärgårdsfartyg. (källa)
  2. Chefen kan välja att antingen kommendera manöver eller låta soldaterna stå kvar i enskild ställning. Det vanligaste är att chefen kommenderar manöver. (källa)
  3. Även vid Flottans konstruktionskår fanns en sekundchef, då det officiellt var Generadjutanten för flottan som var kommenderande chef. (källa)
  4. Kungl. Maj:ts flottas reservstat inrättades 1852, dit icke fullt tjänstedugliga officerare på egen begäran kunde överföras. Då Kungl. Maj:ts flotta 1866 delades i Kungliga flottan och Kungliga skärgårdsartilleriet inrättades en ny reservstat kallad K. M:ts flottas nya reservstat dit de officerare och underofficerare fördes som inte överfördes till någon av de bägge nya vapenslagen. Personalen i denna reservstat var ständigt tjänstgörande men kunde inte kommenderas till sjöss. När flottan och skärgårdsartilleriet sammanslogs 1873 bildades Kungl. flottans permanenta reservstat dit officerare av kaptens eller högre grad överfördes då det krävdes av tjänstens väl. Även denna reservstat var ständigt tjänstgöringsskyldig, dock inte till sjöss. Överföringar till denna upphörde 1887. Flottans olika reservstater upphörde efterhand genom personalens avgång. (källa)
  5. Förman kan avse en militär som innehar ett ständigt eller tillfälligt chefskap över en annan. En förman behöver inte nödvändigtvis inneha högre grad än den andra. En menig som är tillfälligt kommenderad som patrullchef är också en förman i tjänsten och vägran att lyda hans eller hennes order är lika straffbara som om chefen vore general. (källa)
  6. Efter slaget vid Poltava upphöjdes han till fältmarskalk och sändes sedan att kommendera de ryska trupperna i Polen, men ådrog sig snart allvarliga skrapor av tsaren för sin framfart i detta land. 1712 sändes han i samma egenskap till Pommern och deltog i de allierades fälttåg mot Stenbock. Han kom därunder i förbindelse med Goertz, som förstod att vinna honom för sina planer, och Mensjikov medverkade sedan till Pommerns sekvestrerande på Holstein-Gottorps och Preussens händer (1713). Han anklagades för att därvid ha tillbakasatt Rysslands intressen, men återvann snart tsarens förtroende. (källa)
  7. Statliga avrättningar kan ibland vara offentliga, i vissa fall i historien har de till och med varit ett folknöje, så som till exempel fotboll är i dag. Under senare tid i Sverige innebar en offentlig avrättning att bönder kommenderades ut för att stå spetsgård medan avrättningen skedde. I många länder, som tillämpar dödsstraff, är det idag förbjudet med offentliga avrättningar. Sverige förbjöd offentliga avrättningar 1879 och förbjödödsstraffet i fredstid 1921. (källa)
  8. Under senare tid i Sverige innebar en offentlig avrättning att bönder kommenderades ut för att stå spetsgård medan avrättningen skedde. Efter 1876 var alla avrättningar i Sverige intermurala och de offentliga avrättningarna avskaffades officiellt 1877 (SFS 1877:27). Den senaste personen som avrättades i Sverige var Alfred Ander som giljotinerades 1910. (källa)
  9. Högsta klassen av adelsmän (förutom kungen) under medeltid i Sverige är jarl, en uppenbarligen ärftlig värdighet. Jarlarna kommenderade över riddarna i riksrådet, som stod över de vanliga riddarna. Steget under var sven av vapen, (de förde alltså egen sköld) och sedan svenner, i allmänhet unga adelsmän som ännu inte dubbats till riddare. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.