Sultan Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder sultan, varianter, uttal och böjningar av sultan

Sultan synonym, annat ord för sultan, vad betyder sultan, förklaring, uttal och böjningar av sultan.

Vad betyder och hur uttalas sultan

Sultan uttalas sult|an [-a´n] och är ett substantiv -en -er.

Sultan betyder:

Ordformer av sultan

Singular

sultan
obestämd grundform
sultans
obestämd genitiv
sultanen
bestämd grundform
sultanens
bestämd genitiv

Plural

sultaner
obestämd grundform
sultaners
obestämd genitiv
sultanerna
bestämd grundform
sultanernas
bestämd genitiv

Sultan är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet sultan

  1. Islamismen bör inte heller förväxlas med traditionellt islamiskt styrelseskick, där staten endast bestod av en handfull undersåtar till en sultan som skipade rättvisa på basis av 'urf eller lokal praxis, medan de rättslärda (ulama) dömde i sina egna instanser. Befogenheten att tillämpa den islamiska lagen (shari'a) vilade alltså inte på staten utan på den muslimska gemenskapen, det vill säga det civila samhället. Icke-muslimer dömdes dessutom i separata domstolar enligt sina egna religiösa bestämmelser. (källa)
  2. För närvarande finns två valmonarkier i världen: den ena är den konstitutionella monarkin i Malaysia, där kungatronen med fem års mellanrum växlar mellan de sultaner vars historiska riken utgör Malaysias västliga rikshalva, den andra är Förenade Arabemiraten, där delstaternas emirer väljer en av dem själva till landets president. (källa)
  3. Andorra är världens enda "samfurstendöme" (franska co-principauté, katalanska co-principat) där Frankrikes president och biskopen i Urgel är statschefer. Ibland kan de delstater som bildar en federation vara monarkier, exempelvis Förenade arabemiraten där monarkerna tillsammans väljer en president. I Malaysia finns det en federal kung som kallas Yang di-Pertuan Agong (överväldig härskare). Denne väljs av och bland de nio sultanerna som är arvtagare till härskarna av de stater som bildar Malaysia. Samoa var fram till 2007 delvis en monarki med Malietoa Tanumafili II som furste/kung (hans titel var malietoa) på livstid men samregerande med en demokratiskt vald president. (källa)
  4. Riket började med furst Daniel I (1261-1303) som 1283 fick Moskva som ett arv av sin far, Alexander Nevskij av den jurjevitiska grenen av rurikdynastin, men redan på 1320-talet lades Vladimir-Suzdal under Moskva. Daniels son Jurij (1281-1325) gifte sig med en dotter till Gyllene hordens ledare sultan Mohammed Öz Beg och bildade en avgörande allians mot andra riken i Ruteniens område. Han fick lov att ta sig titlarna storfurste av Moskva och från 1317 även av Vladimir, och gavs frihet att expandera sitt rike under betalande av tribut (andra uppgifter anger Vasilij II som den förste med titel "storfurste"). Även efter Jurij kom bägge att tillfalla Moskvas regent. Moskva var i likhet med andra större städer i rikets närhet ett viktigt handelscentrum. (källa)
  5. Muskat har antika anor och är en av de äldsta städerna i Mellanöstern. År 1507 landade portugiserna under ledning av Vasco da Gama på väg mot Indien där. De besatte staden så att de kunde kontrollera handeln i Persiska viken. Portugiserna hade en handelspostering i Oman till 1649 eller 1650 då imamen Sultan bin Saif I av Yarubiddynastin fördrev dem och skapade en egen stat i Muskat. Yarubidimperiet expanderade från slutet av 1600-talet till omkring 1730 genom införlivande av före detta portugisiska kolonier i Östafrika, och behöll makten fram till 1743. År 1746 togs staden av Al Bu Said-dynastin, som fortfarande regerar Oman. Muskat blev huvudstad 1793. Mot slutet av 1800-talet byggdes en 4,5 meter hög mur runt staden. Staden anfölls 1895 och 1915 av ibaditer från inlandet. (källa)
  6. Osman II (1605–1622, sultan över Osmanska riket. (källa)
  7. Statschef eller statsöverhuvud är den högsta företrädaren för en suverän stat. I en republik har statschefen vanligen titeln president eller ordförande, medan den i en monarki oftast kallas kung (maskulinum) eller drottning (femininum). Andra förekommande monarkiska titlar är kejsare, furste, storhertig, emir och sultan. Funktionen som statschef behöver dock inte med nödvändighet vara ett ämbete som består av endast en person, utan kan utövas kollektivt, exempelvis Schweiz förbundsråd. (källa)
  8. Sultan (arabiska: سلطان, sulṭān, ursprungligen med betydelsen "styrka" eller "auktoritet") är en muslimsk härskartitel. Den härskare som enligt traditionen är att betrakta som sultan har förutom världslig auktoritet även religiös auktoritet över muslimerna inom sitt herravälde. Detta ska dock inte uppfattas som att sultanen är en religiös lärare. En sultans rike kallas sultanat. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.