Svetsa Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder svetsa, varianter, uttal och böjningar av svetsa

Svetsa synonym, annat ord för svetsa, vad betyder svetsa, förklaring, uttal och böjningar av svetsa.

Vad betyder och hur uttalas svetsa

Svetsa uttalas svetsa och är ett verb -de.

Svetsa betyder:

Ordformer av svetsa

Aktiv

svetsa
infinitiv
svetsar
presens
svetsade
preteritum
svetsat
supinum
svetsande
presens particip
svetsa
imperativ

Passiv

svetsas
infinitiv
svetsas
presens
svetsades
preteritum
svetsats
supinum

Perfekt particip

svetsad en
~ + subst.
svetsat ett
~ + subst.
svetsade den/det/de
~ + subst.

Svetsa är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Andra språk

Svetsa på Engelska

  • weld - weld together a pipe, weld (bond) a team together

Hur används ordet svetsa

  1. Där gasen strömmar ut igenom munstycket tänder man på gasen så att den brinner. Man tillför mycket värme så att materialet och tillsatsmaterialet (en metallpinne) smälter samman. Så gör man när man svetsar igen spalten (mellanrummet mellan materialen man ska svetsa ihop). (källa)
  2. När två bitar järn välls samman så bildar de en bit. Efter en perfekt vällning är fogen lika stark som materialet omkring. Vällning skiljer sig från konventionell svetsning i det att metallen inte når smältpunkten vid sammanfogningen. Bindningar mellan atomerna sker genom att lokal plastisk deformation och höga temperaturer underlättar diffusion av atomer i ytlagren. Det finns också moderna sammanfogningsmetoder som bygger på fysikaliska processer i det fasta tillståndet, bl a Friction Stir Welding (FSW) och Diffusion Bonding. Den senare metoden kan exempelvis svetsa samman aluminium med titan. (källa)
  3. Stålen består av krom (12–30 %) och nickel (7–30 %) samt andra metaller, ofta molybden (2–3 %). Kolhalten i dessa stål är mycket låg, i regel under 0,05 %. Rostfritt stål av denna typ är enklare att arbeta med än andra stålkvaliteter. Det är lätt formbart, och den låga kolhalten gör att det är lättare att svetsa i än andra typer av rostfritt stål. De austenitiska rostfria stålen har därför stort användningsområde som konstruktionsstål och som rörledningar. Vissa austenitiska stålsorter kallas syrafasta om man stärkt gropfrätningsmotståndet genom tillsättning av exempelvis molybden (ca 2 % i den vanligt förekommande legeringen EN 1.4401). (källa)
  4. Master på båtar och fartyg kan vara tillverkade av trä, stål, eller aluminium. Master i trä tillverkas till traditionella segelbåtar av trä, samt till repliker eller traditionsfartyg. På 1800-talet började man tillverka master till segelfartyg i valsat stål, senare har man kunnat svetsa mastens konstruktion för att undvika skarvar. Nutida tävlings- och fritidsbåtars master kan vara även i strängsprutad aluminium. En del extrema tävlingsbåtar och jollar som till exempel E-jollen har master i laminat med armering av kolfiber. (källa)
  5. Den går även att svetsa, men det är ovanligt. På grund av sin gulbruna färg kan den ibland sammanblandas med guld. Mässing leder ström med 15 MS/m. Den leder också ljud mycket bra, 3 530 m/s (vid 18 °C). Den har en specifik värmekapacitet på 377 J/kg. Poissons konstant ligger på 0,37. Smältpunkten är 900–940 °C beroende på sammansättningen. Den väger 8 400 till 8 700 kilogram per kubikmeter. (källa)
  6. Andra världskriget ställde nya krav på svetsning i lättmetaller som aluminium och magnesium för flygplansindustrin. Man behövde en metod som kunde bryta upp det oxidlager som metallerna har på ytan, detta genom. Inom den amerikanska flygindustrin tog man fram en metod som använde en grafitstav likt Benardos tidigare uppfinning fast med helium som skyddsgas, och senare argon. Man bytte ut grafitstaven mot en volframelektod som tål en mycket hög temperatur innan den smälter. Metoden kallas för TIG-svetsning (Tungsten Inert Gas) Till en början svetsade man lättmetallerna med likström och elektroden kopplad till pluspolen så strömmen gick från lättmetallen till elektroden och på så sätt bryter upp oxiden. Senare började man använda växelström för detta och slutligen även likström med elektroden kopplad till minuspolen för att svetsa övriga metallegeringar som t.ex. stål. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.