Svettas Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder svettas, varianter, uttal och böjningar av svettas

Svettas synonym, annat ord för svettas, vad betyder svettas, förklaring, uttal och böjningar av svettas.

Synonym till svettas

Andra språk

Svettas på Engelska

  • sweat - be in a cold sweat

Hur används ordet svettas

  1. Trådsvampar kan bland annat ge upphov till fotsvamp, som är en vanlig typ av hudsvamp, men även ringorm, svamp i hårbotten och nagelsvamp. Jästsvampen Candida kan bland annat orsaka hudinfektioner och leda till nagelsjukdomen paronychia. Den som drabbas av en Malassezia-infektion börjar ofta svettas överdrivet mycket. Andra symptom på denna typ av infektion är fjällning, förändrad hudfärg, blåsor och klåda. (wikipedia.org)
  2. Studier på löss indikerar att människans förfäder förlorade mycket av kroppsbehåringen för 3,3 miljoner år sedan. Det finns många teorier om orsakerna till detta. En teori är att ett könsurval lett till att mer juvenila drag selekterats fram (neoteni). De flesta evolutionsforskare verkar dock mena att allt eftersom kroppsstorleken ökar så ökar behovet att göra sig av med kroppsvärme i snabbare takt. Människans förmåga att svettas skulle i så fall ha utvecklats ungefär samtidigt, och förlusten av päls gör det lättare att svettas och på så vis kyla ner kroppen. (wikipedia.org)
  3. Kallsvett eller diaforesis är ett kroppsligt symtom som innebär att en person plötsligt börjar svettas fastän kroppen är kall, svettningen är inte normalt utlöst av förhöjd kroppstemperatur efter till exempel fysisk ansträngning. Kallsvett beror på en aktivering av sympatiska nervsystemet. (wikipedia.org)
  4. Så kallad krampkolik beror på störningar i de impulser, som från de stora nervcentra i bukhålan når tarmväggen. Denna form är vanlig och särskilt smärtsam, men är lätt att behandla. Ytterligare en form är den så kallade maskkolik som orsakas av att parasiter ger proppbildning i blodkärlen. Vid kolikanfall blir hästen orolig och svettas, skrapar med framhovarna, ser sig mot buken, rullar sig och intar onaturliga kroppsställningar. Allt foder bör då genast tas bort och hästen ges möjlighet att röra sig fritt. (wikipedia.org)
  5. Färgkoncentrationen av urinen anger hur stor andel vätska urinen har. Mörkgul och starkt luktande färsk urin är ett tecken på uttorkning och vätskebrist. Om detta fortfar en längre tid kan det leda till njursten. Urinen bör vara ljus minst en gång varje dygn. I varmt klimat, där man svettas mycket, bör man ge akt på detta och rätta vätskeintaget därefter. I Sverige kan det räcka med ett par liter vätska om dygnet, i tropikerna kan det krävas ännu mer, speciellt vid kroppsarbete. (wikipedia.org)
  6. Dåtidens gängse snusberedning innebar att snuset skulle fermenteras eller "svettas" i förhöjd temperatur flera månader, ibland upp till ett halvår. Snuset såldes antingen i lösvikt, paketerat eller i dosor. De sistnämnda var i pressad vaxad papp och ovala till formen. (wikipedia.org)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.