Sylt Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder sylt, varianter, uttal och böjningar av sylt

Sylt synonym, annat ord för sylt, vad betyder sylt, förklaring, uttal och böjningar av sylt.

Vad betyder och hur uttalas sylt

Sylt uttalas sylt och är ett substantiv -en -er.

Ordformer av sylt

Singular

sylt
obestämd grundform
sylts
obestämd genitiv
sylten
bestämd grundform
syltens
bestämd genitiv

Plural

sylter
obestämd grundform
sylters
obestämd genitiv
sylterna
bestämd grundform
sylternas
bestämd genitiv

Sylt är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Sylt på Engelska

 • preserve, jam - raspberry preserve (jam)

Hur används ordet sylt

 1. Under 1800-talet serverades glass i porslinsskålar, både i USA och Europa. På Världsutställningen i Saint Louis 1904 var det premiär för våffelstrutar fyllda med sylt och grädde. När sylten tog slut fylldes strutarna med glass istället och så hade glasstruten fått sitt genombrott. (källa)
 2. Hallon (Rubus idaeus) är en buske som tillhör hallonsläktet i familjen rosväxter. Arten är nordligt cirkumpolär och förekommer i Europa, Asien och Nordamerika. Den växer vilt i nästan hela Sverige och har odlats i Sverige sedan renässansen. Vanligast äröda hallon, men även gula förekommer. Bären börjar mogna runt juni, men den stora skörden kommer i slutet av juli/augusti då plockandet måste ske omkring varannan dag för att inte bären ska förfaras. Bären äts som de är eller används till sylt och saft. (källa)
 3. Hemlagad är den föda som är tillverkad i hemmet. Begreppet omfattar såväl maträtter som dessert, sylt, saft och andra drycker. Den ska i sin helhet vara tillredd av råvaror. Motsatsen till hemlagad mat är exempelvis färdigmat och snabbmat. (källa)
 4. Ordet semla kommer av latinets simila som betyder vetemjöl och var från början endast beteckningen på själva den ljusa vetebullen utan fyllning. En semla är på finlandssvenska vad som i Sverige kallas småfranska, fralla eller rundstycke. Detsamma gäller Semmel i Österrike. I Skåne och i andra delar av södra Sverige samt i Svenskfinland heter bakelsen fastlagsbulle. I Norge och Danmark kallas den för fastelavnsbolle och innehåller vanligen sylt i stället för mandelmassa och ibland även vaniljkräm. Även i Estland är semlan populär och heter vastlakukkel. (källa)
 5. Hjortron (hjortronsylt) (Rubus chamaemorus) är en lågväxande, flerårig ört. (källa)
 6. Jordgubbstårta är en tårta bestående av främst grädde och jordgubbar. Fyllningen kan bestå av frukt, sylt eller vaniljkräm. Tårtbotten består oftast av en mjuk kaka av typen sockerkaka. (källa)
 7. Jordnötssmör är ett livsmedel tillverkat av malda rostade jordnötter, ofta med en tillsats av mindre mängder olja, socker och salt. Jordnötssmör används som pålägg framförallt i USA, till exempel tillsammans med sylt i den klassiska peanut butter and jelly sandwich. Det är även en vanlig smaksättning i amerikanska chokladbitar. (källa)
 8. Risgrynsgröt är en traditionell julrätt, men äts året om. Gröten äts oftast med kanel, socker, och med mjölk men också med sirap, smör, sylt eller saftsås. Ibland lägger man en skalad mandel i gröten och enligt folktron blir den som får mandeln gift följande år. I Skåne, Danmark, Norge och Island är det vanligt att den som får mandeln erhåller en så kallad mandelgåva. I delar av Sverige förekom det under främst slutet av 1800-talet och under 1920- och 1930-talet så kallade grötdockor. Dessa små dockor var några enstaka centimeter långa, vanligtvis tillverkade av porslin, och lades i gröten som gåva eller istället för mandel. (källa)
 9. Kalvdans eller råmjölkspannkaka (kallas även på vissa platser kalvost) är en efterrätt gjord av råmjölk. Råmjölken kryddas och kokas tillsammans med socker och salt, i vattenbad i ugnen tills den stelnar till en krämig konsistens. En vanlig kryddning är kanel eller kardemumma men även saffran, vanilj, lakrits eller andra kryddor samt russin förekommer. Kalvdans serveras sedan varm, ljummen eller kall med sylt. Den kan också serveras brynt, alltså lättare stekt i skivor. (källa)
 10. Alginat är en kolhydrat som kan utvinnas ur kelp. Den används som förtjockningsmedel i till exempel glass, sylt, dressing och tandkräm. Den förekommer även som ingrediens i hundmat. Alginat går även under beteckningen E400. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.