Sylta Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder sylta, varianter, uttal och böjningar av sylta

Sylta synonym, annat ord för sylta, vad betyder sylta, förklaring, uttal och böjningar av sylta.

Hittade 2 varianter av ordet sylta:

Vad betyder och hur uttalas sylta

Sylta uttalas sylta och är ett substantiv -n syltor.

Sylta betyder:

Ordformer av sylta

Singular

sylta
obestämd grundform
syltas
obestämd genitiv
syltan
bestämd grundform
syltans
bestämd genitiv

Plural

syltor
obestämd grundform
syltors
obestämd genitiv
syltorna
bestämd grundform
syltornas
bestämd genitiv

Sylta1 är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Vad betyder och hur uttalas sylta

Sylta uttalas sylta och är ett verb -de.

Sylta betyder:

Ordformer av sylta

Aktiv

sylta
infinitiv
syltar
presens
syltade
preteritum
syltat
supinum
syltande
presens particip
sylta
imperativ

Passiv

syltas
infinitiv
syltas
presens
syltades
preteritum
syltats
supinum

Perfekt particip

syltad en
~ + subst.
syltat ett
~ + subst.
syltade den/det/de
~ + subst.

Sylta2 är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Andra språk

Sylta på Engelska

  • brawn - veal brawn, jellied veal
  • inferior restaurant
  • make jam, pickle

Hur används ordet sylta

  1. Traditionen att fira jul har sina rötter i 1000-talets festligheterna kring midvinterblotet, då man talade om att "dricka jul". Under lång tid nyttjades alla delar av den slaktade grisen varförätter som julkorv, syltor, grisfötter och dopp i grytan sannolikt tillhör några av de äldsta inslagen som förekommer på julbordet. (källa)
  2. I Danmark har den traditionella måltiden på julen varit flæskesteg (skinkstek), tillagad med svål som rostas till dess att den är krispig genom hög temperatur i ugnen från början. När svålen blivit krispig sänks temperaturen. Man kan även äta anka eller gås på julafton, vilket på senare tid blivit allt mer populärt. Tillbehören är oftast desamma oavsett vilket kött man väljer. De består av brunede kartoffler - små potatisar som karamelliseras i socker och smör, vanliga potatisar, brun sås, rödkål och ibland även någon vinbärsgelé eller lingonsylt. Efter huvudrätten serveras Risalamande med varm körsbärssås. I Risalamanden blandar man hackade mandlar av olika storlek, samt en hel mandel. Den som hittar den hela mandeln får en mandelgåva, traditionellt sett en marsipangris. På juldagen äter man i Danmark julefrokost, en dansk motsvarighet till vårt julbord där man dukar upp det som faller en i smaken. Traditionella rätter är stekt medisterkorv, ugnsbakad grovhackad leverpastej med bacon samt blodkorv, men även saker som man hittar på svenska julbord som sill, köttbullar och sylta. (källa)
  3. Kalvsylta är en kallskuren maträtt, sylta som tillagas till största delen av kött, vanligen kalv och griskött och köttbuljong. Ursprungligen användes bara kalvkött. Kalvsylta är ett populärt tillbehör på julbordet och påskbuffén, men används även i andra sammanhang som till exempel smörgåspålägg. Kalvsylta kan man äta tillsammans med rödbetssallad. I Skåne kallas den även för bigatt, ett ord som har lånats in från den nordtyska dialekten, lågtyskan, där bigot(e) betyder "sås". (källa)
  4. Pressylta är en traditionell variant på den kallskurna maträtten sylta, som är vanlig på det svenska julbordet. Syltan är tillagad främst av bogfläsk, kalvkött, lök, gelatin och kryddor, men det finns många lokala varianter på receptet. (källa)
  5. Sylta är en grupp av maträtter med kött som huvudingrediens. Det finns flera olika sorters syltor – några vanliga är pressylta, rullsylta och kalvsylta. Slarvsylta har fått sitt namn eftersom den görs av tillvaratagna "slarvar", det vill säga det som tagits till vara efter putsning av större köttstycken. Ingredienserna skiftar, men fläsklägg, fläsksvål, gelatin och kalvlägg finns med i många recept. Syltor kryddas med kryddpeppar, vitpeppar, kryddnejlika, lagerblad och ofta lök. Kycklingkött kan även ingå i syltor likaväl som enbart grönsaker i vegetarisk sylta. (källa)
  6. Fram till 1960-talets mitt var smörgåsbordet en populär förrätt och det serverades dagligen på de flesta restauranger men också vid större kalas i hemmet. Smörgåsbordet förekom i två smakvarianter: Det som kunde serveras hela året och det särskilda julsmörgåsbordet. Båda varianterna hade vissa rätter gemensamma till exempel sylta, sill, ost, smör, bröd och snaps. Men de var också tydligt olika till exempel Janssons frestelse och omelett återfanns bara på det vanliga smörgåsbordet och inte till jul, medan rimmad skinka och leverpastej bara återfanns på julsmörgåsbordet. (källa)
  7. Sylta (mat) – en maträtt av pressat kött Kalvsylta – en kallskuren maträtt. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Populärast:

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.