Tanke Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder tanke, varianter, uttal och böjningar av tanke

Tanke synonym, annat ord för tanke, vad betyder tanke, förklaring, uttal och böjningar av tanke.

Synonymer till tanke

Vad betyder och hur uttalas tanke

Tanke uttalas tanke och är ett substantiv -n tankar.

Ordformer av tanke

Singular

tanke
obestämd grundform
tankes
obestämd genitiv
tanken
bestämd grundform
tankens
bestämd genitiv

Plural

tankar
obestämd grundform
tankars
obestämd genitiv
tankarna
bestämd grundform
tankarnas
bestämd genitiv

Tanke är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Tanke på Engelska

 • thought - powers of reasoning, basic idea, the book reminds one of Strindberg, you are always in my thoughts

Hur används ordet tanke

 1. När Harry Styles fick en roll i krigsfilmen ”Dunkirk” var det många som höjde på ögonbrynen. Filmens regissör Christopher Nolan slog tillbaka kritiken. – Jag såg en trovärdighet i Harry som gjorde att han fick rollen. I mina ögon gör han en äkta insats i filmen och jag hoppas att folk ser det, sa Christopher Nolan till Nöjesbladet. ”Dunkirk”-regissören tippas även att regissera nästnästa James Bond-film med premiär 2022. Den filmen kommer inte att ha Daniel Craig i huvudrollen som James Bond. Med tanke på Nolans hyllande av Harry är det inte helt omöjligt att vi kommer att få se en ung Harry dyka upp i smoking på bioduken med en skakad men inte rörd draja i handen. (aftonbladet.se)
 2. För just det här med att den har inletts i USA är kanske inte så konstigt med tanke på att landet har överlägset mest butiksyta per invånare – nära 2, 2 kvadratmeter. Tvåa ligger Kanada på nära 1, 6 kvadratmeter och trea är Australien med drygt 1, 0 kvadratmeter. (va.se)
 3. Det kostar onekligen att ligga på topp, något som blir en realitet med tanke på att testbilen kostar 1 363 100 kronor. Då är den förvisso så gott som fullutrustad grundpriset för en Audi A8 med en dieselsexa ligger på 943 000 kronor, så det är en hel del pengar vi pratar om här. Vad får man då för närmare en och en halv miljon kronor, förutom stjärnglans och status? Det ska vi ta reda på. (idg.se)
 4. En generalplan godkänns av kommunfullmäktige och kan också utarbetas i etapper eller delområden (delgeneralplan). Kommunen kan för utarbetandet utfärda byggförbud och åtgärdsbegränsningar för högst fem år, detta kan på olika grunder förlängas upp till 15 år. När generalplan utarbetas bör man sträva efter att i första hand utnyttja den befintliga samhällsstrukturen, att behovet av bostäder och tillgången till service beaktas samt att det ges möjligheter till en trygg, sund och för olika befolkningsgrupper balanserad livsmiljö och verksamhetsbetingelser för kommunens näringsliv. Vidare bör trafikens behov tillgodoses och energiförsörjning, vatten och avlopp samt avfallshantering ordnas på ett ändamålsenligt och med tanke på miljön, naturtillgångarna och ekonomin hållbart sätt. Man bör även sträva efter att befintliga miljöolägenheter minskas, att byggd miljö, landskap och naturvärden värnas och att det reserveras tillräckligt med rekreationsområden. Generalplanen uppgörs i form av en karta med därtill hörande beskrivning. Under planeringsskedet bör alla berörda myndigheter verka i samråd, och planförslaget bör framläggas till offentligt påseende. (wikipedia.org)
 5. Under 1920-talet uppkom den första behandlingen for folk med celiaki: banandieten. Sidney Haas publicerade en studie som rörde tio barn med celiaki. 8 av dem hade fått byta ut bröd, kex och potatis mot bananer, medan två av dem fick fortsätta äta som vanligt. De åtta som fick förändrad kost blev "kliniskt friska" medan de två barn med oförändrad kost dog. Den här studien fick tidigare omött popularitet och i flera decennier användes den av vuxna och barn med celiaki. Den förhindrade förmodligen många dödsfall med tanke på att den exkluderade kost som innehöll spannmål. (wikipedia.org)
 6. Oloph Bexell "Från döden till sorgen. Griftetalets syfte och funktion i homiletikhistoriskt perspektiv." Begravning av Jan-Olof Aggedal m.fl. (Svenskt gudstjänstliv, årsbok årgång 73. Skriftserie Tro &, Tanke 1998:6.) Uppsala 1998, sidorna 86 t.o.m. 128. (wikipedia.org)
 7. I bildlig bemärkelse används ordet gryning för att illustrera att en tanke har uppstått, början på en ny tidsålder eller att ett paradigmskifte är på väg att inträffa. (wikipedia.org)
 8. En annan vanlig kritik av det kosmologiska gudsbeviset är att en intelligent skapare framstår som en komplex jämfört med att universum och naturlagar som uppkommer ur ingenting och utan orsak, och därför enligt kritiker av det kosmologiska gudsbeviset får problem med Occams rakkniv. Ett svar från teister är att en designer, såsom varande en ickemateriell entitet, är maximalt enkel ur ett fysiskt perspektiv, liksom att universums uppkomst ur "ingenting" och utan orsak är en mer irrationell tanke, eftersom händelser utan orsak inte förekommer i vår vardagliga erfarenhet. (wikipedia.org)
 9. Många ser gymnastik som en riskfylld och farlig sport med tanke på redskapen man använder sig av, de olika avancerade övningarna och även hur gymnasternas kroppsbyggnad – leder, ben och muskler – utsätts för påfrestningar. Skador inom artistisk gymnastik har länge varit ett stort samtalsämne inom flera internationella medicinforskningsprogram. Resultat av studier har visat att mer än hälften av alla elitgymnaster riskerar att utveckla fysiska skador för livet. Skaderisken för gymnaster på lägre nivå är inte alls lika stor. (wikipedia.org)
 10. Hallon som ett bärnamn har det vanliga suffixet -on, bildat till hall, närmast med tanke på den vid foten av en hall, häll förekommande rasbranten som en typisk växtplats för hallon. (wikipedia.org)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.