Teater Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder teater, varianter, uttal och böjningar av teater

Teater synonym, annat ord för teater, vad betyder teater, förklaring, uttal och böjningar av teater.

Synonymer till teater

Vad betyder och hur uttalas teater

Teater uttalas teater [-a´-] och är ett substantiv -n teatrar.

Ordformer av teater

Singular

teater
obestämd grundform
teaters
obestämd genitiv
teatern
bestämd grundform
teaterns
bestämd genitiv

Plural

teatrar
obestämd grundform
teatrars
obestämd genitiv
teatrarna
bestämd grundform
teatrarnas
bestämd genitiv

Teater är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Teater på Engelska

 • theatre, (theater - US) stage, municipal theatre, opera glasses, go to the theatre

Hur används ordet teater

 1. Absurd teater – strömning inom teater och till viss del även litteratur. (källa)
 2. Galleri (teater) – sittplatserna högst uppe i en teatersalong. (källa)
 3. Street Performance är en underhållningsform som ibland kallas gatuteater, vilket är något missvisande. Gatuartisteri är en term som också används. Street Performance handlar om att uppträda på gatan i syfte att tjäna pengar. Det förekommer en diskussion inom genren huruvida det är en version av Performance Art eller ett sätt att försörja sig. (källa)
 4. Gyllenläder är relativt ovanligt i byggnadssammanhang. Det har använts till klädsel av dörrar i offentlig miljö där man önskar ljud- och ljusdämpande egenskaper, exempelvis på väggar och dörrar i föreläsningssalar, teater- och biosalonger. Vidare förekommer det som lindad klädsel på handledare i påkostade trapphusmiljöer samt som tapeter och möbelklädsel av silver- eller gyllenläder i högreståndsbyggnader. (källa)
 5. Hemresa är en svensk TV-teater från 1993 i regi av Jan Bergman. I rollerna ses bland andra Jarl Kulle, Sten Ljunggren och Birgitta Valberg. (källa)
 6. Institutionsteater benämns ofta större, offentligt ägda och finansierade teaterhus/operahus och dess professionella verksamheter (används ibland i en nedsättande andemening avseende en "alltför trygg, konstnärligt förstockad offentlig verksamhet"). Institutionsteatern ägs och drivs normalt av en kommun (stadsteater), en region eller ett län (regionteater eller länsteater) eller av staten (nationalscen eller mindre specialteater) i motsats till en privatteater eller en fri teatergrupp eller annan fristående teaterverksamhet/experimentteater, vilka till större delen drivs/finansieras av privata intressen eller teaterverksamma/biljettintäkter (även om även dessa kan erhålla vissa offentliga ekonomiska verksamhetsstöd). (källa)
 7. Interpretation (engelska: "tolkning") är ett begrepp inom olika konstyttringar. Det innebär att en interpret tolkar upphovsmannens/konstnärens intentioner innan de når åhöraren eller betraktaren. Begreppet används inom musik och teater. Även inom dans, och i synnerhet modernare dansstilar, används detta begrepp flitigt. (källa)
 8. Chūnori (ritt i fria luften) är en teknik, som kom fram mot mitten av 1800-talet, i vilken en skådespelares dräkt är förbunden med linor och han fås att "flyga" över scenen och/eller delar av auditoriet. Detta påminner om reptrick i scenmusikalen Peter Pan, i vilken Peter slungar sig själv ut i luften. Åtgärden är fortfarande ett av populära keren (synliga trick) i dagens kabuki. Större kabuki teatrar, såsom Nationalteatern, Kabuki-za och Minami-za, är alla utrustade med chūnori sceninstallationer. (källa)
 9. Kammarspel är en form av dramatik. Några exakta genrekriterier har aldrig uppställts. Termen har tillämpats på teater och film, såsom vissa verk av Ingmar Bergman (till exempel Viskningar och rop och Höstsonaten) och även videokonst, som Annika Larsson. (källa)
 10. Kasperteater är en sorts dockteater som spelas med hjälp av handdockor. Dockspelaren har sina händer inne i dockorna och döljer sig själv bakom ett skynke eller en mer avancerad scen. Denna sorts teater är besläktad med den mer avancerade marionetteatern där dockorna manipuleras med hjälp av trådar. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.