Tematisera Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder tematisera, varianter, uttal och böjningar av tematisera

Tematisera synonym, annat ord för tematisera, vad betyder tematisera, förklaring, uttal och böjningar av tematisera.

Vad betyder och hur uttalas tematisera

Tematisera uttalas tem|at|is|era och är ett verb -de; mest i pass..

Ordformer av tematisera

Aktiv

tematisera
infinitiv
tematiserar
presens
tematiserade
preteritum
tematiserat
supinum
tematiserande
presens particip
tematisera
imperativ

Passiv

tematiseras
infinitiv
tematiseras
presens
tematiserades
preteritum
tematiserats
supinum

Perfekt particip

tematiserad en
~ + subst.
tematiserat ett
~ + subst.
tematiserade den/det/de
~ + subst.

Tematisera är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Hur används ordet tematisera

  1. Denna form av sammankomst är vanlig för internationella träffar för forskare och också för deltagare i andra intresseorganisationer, till exempel World Economic Forum. En vetenskaplig konferens är ett större arrangemang av hög internationell klass inom ett forskningsområde. Inbjudan är vanligen öppen för alla som är verksamma inom området. Ungefär ett år i förväg (eller mera) skickas en bred inbjudan ut, s.k. call for papers, där de forskare som så önskar kan anmäla sitt intresse av att presentera nya forskningsresultat. Sådana papers skickas in i god tid till arrangörerna och sakkunniggranskas före acceptans, granskningen har stor öppenhet för okonventionella aspekter och det tentativa i framställningen. Vid större konferenser kan hundratals sådana presentationer äga rum. De sker samtidigt i olika tematiserade sessionsserier. Deltagande i konferenser av detta slag är en naturlig och ständigt återkommande del av en forskares sätt att arbeta och det är på så sätt som man knyter vetenskapliga förbindelser och utvecklar sitt arbetssätt. (källa)
  2. Dallapiccola lärde känna Villiers de L'Isle-Adams berättelse La Torture par l'espérance 1939 och förknippade den genast med Victor Hugos porträtt av kung Filip II av Spanien i La Légende des siècles. Den grymme kättaromvändaren Filip II väckte hos tonsättaren associationer till Adolf Hitler och Benito Mussolini. Dallapiccola skrev librettot vid årsskiftet 1943-44, påbörjade tonsättningen i början av 1944 och fullbordade, efter långa avbrott, partituret 1948. Operan står i ett nära andligt förhållande till Canti di prigiona (1941) och den efterföljande Canti di liberazione (1955). Fången uppstod ur en dagsaktuell politisk situation (de fascistiska diktaturernas uppkomst i Europa), men den tematiserar de politiska fångarnas kval på ett arketypiskt sätt, som står i skuld till och anspelar på Dante Alighieris verk Den gudomliga komedin. Hos Dante har alla som stiger ner i underjorden gett upp allt hopp. Detta utgör det tidsöverskridande i och speciella med Dallapiccolas opera. (källa)
  3. Vid omröstningskampanjen för Reitschule 2010 uppträdde komikern Müslüm (född 1979) som i flera hits med turkiskt influerad pop tematiserar identitetssökande och anpassningstryck. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.