Tomat Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder tomat, varianter, uttal och böjningar av tomat

Tomat synonym, annat ord för tomat, vad betyder tomat, förklaring, uttal och böjningar av tomat.

Vad betyder och hur uttalas tomat

Tomat uttalas tom|at [-a´t] och är ett substantiv -en -er.

Tomat betyder:

Ordformer av tomat

Singular

tomat
obestämd grundform
tomats
obestämd genitiv
tomaten
bestämd grundform
tomatens
bestämd genitiv

Plural

tomater
obestämd grundform
tomaters
obestämd genitiv
tomaterna
bestämd grundform
tomaternas
bestämd genitiv

Tomat är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Tomat på Engelska

 • tomato - tomato plant, tomato purée

Hur används ordet tomat

 1. Till skillnad från frukter har grönsaker ingen vetenskaplig definition. Rötter, stjälkar, blad, blommor och även vissa frukter kan betecknas som grönsaker. Frukter som även definieras som grönsaker är exempelvis paprika, tomater, squash och aubergine. Att grönsaker definieras som frukter är ovanligare, men skedde då EU definierade morötter som frukt för att marmelad gjord på morötter skulle bli godkänt. (källa)
 2. Guacamole består av mosad avokado som blandas med kryddor efter smak, såsom vitlök, tomat, färsk koriander, chilipeppar och saft från lime eller citron. För att dryga ut guacamolen kan exempelvis yoghurt, gräddfil eller crème fraîche användas. (källa)
 3. Den hortikulturella produktionen av livsmedel skiljer sig mellan olika länder bland annat beroende på klimat och tillgång till odlingsteknik. Exempel på produkter är frukt, bär, grönsaker, svamp och alger och de är ett viktigt inslag i kosten både för hälsa och för livskvalitet. Den svenska trädgårdsnäringens livsmedelsproduktion bedrivs såväl på friland, i växthus eller med en enklare täckning i tunnlar. På friland odlas ofta grönsaker som exempelvis morot, lök, vitkål och rödbeta. Den vanligaste fruktodlingen är äpple, men även päron, plommon och körsbär odlas. Inom bärodlingen dominerar jordgubbar men även andra bär som exempelvis hallon odlas professionellt. I växthus odlas främst gurka, tomat, kryddor och sallad. Det är vanligt att växthusproduktionen sker genom hydroponisk odling, det vill säga där näringen tillförs via en näringslösning. Det finns också en ökande produktion av ekologiskt odlade grönsaker, frukt och bär i Sverige. (källa)
 4. Hummus serveras vanligen som del av en meze. Den kan användas som pålägg, eller för att dippa pitabröd, grönsaker eller nachos. Röran äts ofta till maträtterna foul medames och shawarma. I eller till hummusen kan serveras bland annat hackad tomat, gurka, färsk koriander, persilja, karamelliserad lök, hela kikärter, olivolja, hårdkokt ägg, paprika, sumak, oliver eller torshi. (källa)
 5. Exempel på mat som anses vara hälsofrämjande är tomat som innehåller lykopen, ett organisk ämne som ger tomaten dess röda färg. Lykopen är en antioxidant som skyddar kroppens celler och vävnader från skador, därmed bidrar till att minska förekomsten av hjärtsjukdomar och vissa cancerformer. (källa)
 6. Potatis (Solanum tuberosum) är en art som tillhör familjen potatisväxter. Potatis är också den allmänna benämningen på växtens rotfrukt vilken är stapelföda i en stor del av världen. Växten förekommer vilt i Sydamerika, där även flera snarlika arter odlas. Flera arter i familjen potatisväxter odlas som föda. Däribland potatis, tomat och paprika. Potatisen är en mångsidig basnäring. (källa)
 7. Frukten påminner om en tomat med stora foderblad, och är liksom tomaten botaniskt ett bär. Smakmässigt har den en söt fyllig smak. Frukterna skördas när de är hårda och gulorange. Innan de mognar innehåller de mycket garvsyra och ska inte ätas. En mogen kaki är mjuk och det halvt genomskinliga fruktköttet är geléaktigt i konsistensen. En kaki väger runt 100 gram. (källa)
 8. Upptagandet av kalcium hämmas av livsmedel som innehåller fytin, exempelvis vetekli och spannmål. Upptaget hämmas även av livsmedel som innehåller oxalsyra, exempelvis spenat, rabarber och tomat. (källa)
 9. Skivad karré - med ben eller utan - kan stekas i panna på samma vis som fläskkotlett. Det är dock inte riktigt lika mört och får gärna bankas lite i förväg. Skivad karré passar också bra att grillas eftersom de har bra marmorering. En skiva på ca 2 cm bör stekas eller grillas cirka 3-4 minuter per sida. Stekta eller grillade skivor av karré kan serveras med tillbehör liknande de som passar till filé. Till grillad karré passar kalla såser med tomat eller chili. (källa)
 10. Föregångaren till såsen antas vara av östasiatiskt ursprung och namnet är enligt en hypotes från början hämtat från den sydkinesiska fisksåsen khetsap eller den indonesiska ketjapen som härstammar från den förstnämnda. Tomatketchup i sin nutida version, innehållande tomat, socker, salt, ättika och kryddor, började tillverkas i större industriell skala år 1876 av Henry Heinz, men förekom även långt tidigare under samma sekel i amerikanska receptböcker, liksom varianter baserade på svamp. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.